Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Parlament doklepával zákony. Niektoré odložili, iné prešli hladko
Zdielať na

Parlament doklepával zákony. Niektoré odložili, iné prešli hladko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament hlasoval o viacerých návrhoch zákonov, ktoré prerokoval ešte koncom minulého týždňa. Z pohľadu ministra práce Jána Richtera prešli dôležité veci v sociálnej oblasti ako novela zákona o sociálnej ekonomike, ktorá išla do druhého čítania. V konečnom, treťom čítaní prešla novela zákona o sociálnej kuratele aj o náhradnom výživnom.  

Novela zákona o náhradnom výživnom od júla tohto roka upraví poskytovanie náhradného výživného ako preddavkovej dávky. "Cieľom je zabezpečiť návratnosť vyplateného náhradného výživného v prípadoch, ak povinná osoba dodatočne zaplatí výživné, alebo ak sa exekučným konaním vo veci plnenia vyživovacej povinnosti vymôže výživné," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí ako predkladateľ návrhu.

Novelou zákona sa tiež spresňujú podmienky nároku na náhradné výživné v prípadoch, ak vymáhanie z cudziny nie je možné pre chýbajúcu súčinnosť žiadateľa o náhradné výživné s Centrom pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. 

Po novom by sa od apríla mali vytvoriť multifunkčné centrá pre deti a ich rodiny. Tie by vznikli z dnešných detských domovov a krízových, či resocializačných stredísk. "Aby sme vedeli zabezpečiť a uspokojiť potreby, rozhodnutia súdov pre umiestnenie detí v úvodzovkách štátnych detí v týchto zariadeniach," povedal Richter.

Opozícia je však skeptická a varuje, že zmena pravidiel môže vyústiť až do veľkého kolapsu. "Zasiahne to najmä tých najbezbrannejších, čiže buď tie konkrétne deti alebo celé ich rodiny, ktoré sú v nejakej forme krízy," povedala poslankyňa za SaS Natália Blahová.

Mnohí čakali ako dopadne novela o STK, tú ale presunuli až na ďalšiu schôdzu. Cieľom ministerstva dopravy bolo liberalizovať zakladanie STK staníc. Na návrh podpredsedu parlamentu Bélu Bugára hlasovanie presunuli na nasledujúcu schôdzu z dôvodu viacerých pozmeňujúcich návrhov predložených v rozprave v piatok minulý týždeň. 

Cieľom návrhu zákona je podľa ministra dopravy a výstavby Arpáda Érseka komplexne riešiť problematiku podmienok prevádzky vozidiel v cestnej premávke v súlade s požiadavkami novej legislatívy Európskej únie, s prihliadnutím na poznatky a skúsenosti nadobudnuté v procese aplikácie v súčasnosti platného zákona. "Navrhovaným zákonom sa upravuje agenda v súvislosti s cestnými vozidlami ako schvaľovanie, prevádzka, kontroly technického stavu, ale aj doklady vozidiel technickej služby na úseku prevádzky vozidiel v pôsobnosti orgánov verejnej správy a zodpovednosti za porušenie povinnosti,“ povedal Érsek v piatok 2. februára pri odôvodňovaní návrhu zákona s tým, že ten počíta s vydaním jedenástich vykonávacích vyhlášok.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy