Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Akcie po celom svete klesajú. Najväčší prepad za posledných šesť rokov
Zdielať na

Akcie po celom svete klesajú. Najväčší prepad za posledných šesť rokov

WASHINGTON / Americké akcie utrpeli v pondelok najhoršie otrasy za posledných šesť rokov. Index Dow Jones klesol o 1 175 bodov, teda o 4,6 percenta. Len pred pár dňami pritom z burzy hlásili historicky najvyššie rekordy. Index S&P klesol na štvormesačné minimum, teda o 4,1 percenta.

Či sa nám to, páči alebo nie, to, čo sa deje v Amerike sa dotýka aj nás. V pondelok sa v Spojených štátoch prepadli akciové trhy, najviac za posledné roky. Akcie veľkých spoločností ako Microsoft, Wells Fargo či Berkshire Hathaway sa ocitli v červených číslach. Negatívny vývoj v USA stiahol aj Európu a v utorok ráno sa preniesol aj na ázijské trhy. Najväčší prepad hodnoty akcií od roku 2011 hlásili aj na Wall Street. "Podľa nás ide o snahu trhu skorigovať dlhotrvajúci rast," povedal hlavný investičný stratég William O´Neil. 

Ceny amerických akcií klesli po tom, ako Američania zverejnili veľmi priaznivé informácie o situácii na trhu práce. Vzrástol tam počet pracovných miest a zvýšila sa priemerná hodinová mzda. Zároveň tam však rastie inflácia, a to vytvára tlak na americkú centrálnu banku, aby rýchlejšie zvyšovala úrokové sadzby.

Podľa Ronalda Ižipa bol posledný mesiac rast cien akcií príliš prudký a minibublina jednoducho praskla. "Ľudia príliš špekulovali, príliš nakupovali a momentálne sa akcie dávajú tam, kam patria. Do nejakej rovnovážnej ceny," uviedol. 

Ako uvádza portál ceskenoviny.cz, index Dow Jones v istých chvíľach strácal aj šesť percent. Akcie tlačili dole obavy investorov z negatívnych dopadov rastu inflácie a úrokových sadzieb na ekonomiku USA. Index Dow Jones zahŕňa akcie 30 popredných amerických podnikov. 

Podľa agentúry AP sa na prepade podieľali aj energetické, bankové či priemyselné podniky. Trhový analytik JJ Kinahan zo spoločnosti TD Ameritrade uviedol: "Otázkou je, či sa investori, ktorí v posledných mesiacoch využívali každý pokles na lacné nákupy, znovu vynorí alebo zostanú zdržanliví."

Európsky akciový index STOXX 600 poklesol už v pondelok. Na akciový trh vtedy vplýval predovšetkým negatívny dopad rastúcich výnosov pri dlhopisoch. STOXX 600 stratil 1,6 percenta a uzatvoril na najnižšej úrovni od polovice novembra. "Množstvo indikátorov naznačuje, že ceny na akciovom trhu sa koncom januára dostali príliš vysoko. Časť výpredaja si môžu pripísať aj technické faktory," uviedol analytik Edward Park zo spoločnosti Brooks Macdonald.

Dosah na slovenské trhy?

Otrasy na finančných trhoch tak pocítia aj Slováci. A to najmä tí, ktorí si sporia v podielových a dôchodkových fondoch. "Pokiaľ strácajú na hodnote akcie, strácajú aj dlhopisy, čo sa momentálne deje. Takto ľudia prichádzajú o časť svojich nasporených peňazí," uviedol Ižip.

Analytici sa zhodujú v tom, že nie je dôvod na paniku. Finančná kríza podľa nich nehrozí. Ak teraz registrujete pokles hodnoty vašich úspor, zachovajte pokoj. Pri podielových a dôchodkových fondoch ide o dlhodobé sporenie. "Investície v týchto fondoch sú investíciami dlhodobými, takže jednorazový alebo krátkodobý prepad akcií nedokáže výraznejším spôsobom ovplyvniť výnosnosť v týchto fondoch. Nie je vhodné vyberať peniaze v prípade nejakých krátkodobých výkyvov a je potrebné počkať, kým sa táto situácia upokojí," povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy