Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico: Vyhlasujem na zdravie svojho syna, že nebudem kandidovať na prezidenta
Zdielať na

Fico: Vyhlasujem na zdravie svojho syna, že nebudem kandidovať na prezidenta

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na piatkovej tlačovej konferencii sa Robert Fico kriticky vyjadril k postoju prezidenta Andreja Kisku, ktorý odmieta vymenovať sudcov Ústavného súdu SR. Skonštatoval, že prezident hrubo porušuje ústavu.

Robert Fico sa na tlačovej konferencii nevyhol emóciám, keď útočil na novinárov, aj prezidenta Kisku. Spomenul viacero tém, ktoré v súvislosti s prezidentom negatívne rezonovali médiami. Na záver dodal: "Vyhlasujem na zdravie svojho syna, že nebudem kandidovať na prezidenta". Tomuto dramatického vyvrcholeniu predchádzal Ficov komentár k k vyjadreniu Ústavného súdu, podľa ktorého prezident Kiska porušuje ústavné práva kandidátov na ústavných sudcov tým, že ich odmieta vymenovať. Na Ficov prísľub reagoval Igor Matovič z OĽaNO tým, že ho označil za uvedomenie si nedôvery ľudí, preto podľa neho použil také silné slová, ako vyhlásenie na zdravie syna.

Zo siedmich kandidátov, ktorých navrhli poslanci parlamentu mal prezident vymenovať troch nových ústavných sudcov. Už dva roky však podľa Fica znemožňuje Kiska ústavnému súdu normálne fungovať tým, že tak doteraz neurobil. Očakáva, že by to mohol spraviť do Vianoc. Podľa prezidenta ale kandidáti nespĺňajú nároky spojené s takýmto postom.

Už v marci sa Benátska komisia uzniesla, že nesúhlasí s tým, aby boli nekvalifikovaní kandidáti bez možnosti posúdenia ich vhodnosti vymenovaní na jeden z najdôležitejších súdnych postov v krajine. Ani toto rozhodnutie prezidenta neprimälo k vymenovaniu nových sudcov, pričom trinásťčlenné plénum Ústavného súdu SR tak nie je kompletné. "Prezident SR nemá inú možnosť, musí zo zvolených vybrať troch kandidátov," povedal Fico.

K rovnakému záveru, ako Benátska komisia, dospel aj Ústavný súd SR. Nevymenovaním sudcov porušil prezident ich ústavné práva. Rozhodol o tom tento týždeň prvý senát Ústavného súdu SR. Zároveň zrušil rozhodnutia prezidenta o nevymenovaní a vrátil prezidentovi vec na ďalšie konanie. Prikazuje prezidentovi, aby vo veci znova konal a z navrhnutých kandidátov vymenoval troch nových sudcov ústavného súdu. "Je mi ľúto, že sa mu to nepáči, ale taký je život," skonštatoval premiér Fico.

Ústavný súd posudzoval, či prezident Andrej Kiska svojím postupom, teda nevymenovaním kandidátov za sudcov ÚS, porušil ústavné právo kandidátov Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Jany Laššákovej. Pätica kandidátov v sťažnosti namietala, že prezident svojím postupom porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a žiadali, aby ÚS rozhodol.

Fico: Kde je pán Sulík a jeho ďalší zhúlení kolegovia

Podľa Fica opozícia spustila procedúru žaloby na prezidenta Ivana Gašparoviča v NR SR, keď odmietol vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Predseda SaS Richard Sulík podľa neho vtedy predkladal žalobu, lebo ÚS SR rozhodol, že práva Čentéša boli porušené. "Kde je pán Sulík a jeho ďalší zhúlení kolegovia?" pýtal sa dnes Fico. "Toto je hrubé farizejstvo, ktoré tu vidíme od rána do večera. Prečo teraz Richard Sulík nepíše žalobu?" dodal.

Na Ficovu tlačovku reagoval predseda SaS Richard Sulík. Rozpor vidí pri porovnaní prípadov Gašparovič verzus Kiska v tom, že Ústavný súd v minulosti rozhodol, že Gašparovič nemusí Čentéša vymenovať a teraz, v obdobnej situácii, rozhodol presne naopak. Sudcovia Ústavného súdu podľa neho nemajú veľmi dobrú povesť. Sulík však v tomto prípade predsa len trestné oznámenie podal a to na Roberta Fica za jeho vyjadrenie o "zhúlených kolegoch". Polícia ho však zamietla, voči čomu podal Sulík sťažnosť.

Fico vyhlásil, že Smer-SD nebude iniciovať žiadnu žalobu, len očakáva, že prezident bude konať veľmi rýchlo a nebude porušovať Ústavu SR. Dodal, že nevidí dôvod, prečo by ústavných sudcov nemohol Kiska vymenovať do Vianoc. Premiér má od Kisku aj ďalšie očakávania: "Očakávam od prezidenta, že zaplatí 990 000, lebo zneužíva vládnu letku na súkromné účely, faktúra mu príde". V súvislosti s kritikou Kisku spomenul aj ďalšie témy, ktoré rezonujú, ako pozemky vo Veľkom Slavkove alebo DPH.

Na Ficovu tlačovku zareagovali aj z prezidentského paláca. Prezidentov poradca pre komunikáciu, Roman Krpelan, zaslal médiám stanovisko: "Prezidentovi Andrejovi Kiskovi je ľúto pána premiéra Roberta Fica, ktorý prežíva ťažké časy, vidieť že zle zvláda prepad preferencií ako aj vnútorný rozpad strany Smer. Prezident predvčerom vyhlásil, že svoje rozhodnutie o ústavnom súde oznámi na budúci týždeň a to samozrejme platí. Prezident v minulosti odmietol politický obchod s premiérom, keď mu navrhol, že za vymenovanie jedného kandidáta mu Národná rada navolí nových kandidátov. Prezident nebude s premiérom robiť žiadne politické obchody ani dnes. Ak chce predseda vlády pomôcť riešiť situáciu, mal by už konečne využiť svoje kompetencie a navrhnúť parlamentu sprísniť výber ústavných sudcov tak, ako to jeho vláda sľúbila v programovom vyhlásení."

Súvisiace články