Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskej armáde chýba viac ako 200 tisíc nábojov a desiatky granátov
Zdielať na

Slovenskej armáde chýba viac ako 200 tisíc nábojov a desiatky granátov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vojenské sklady by mali jednoznačne strážiť profesionálni vojaci. Vyhlásil v piatok minister obrany Peter Gajdoš na tlačovej besede k výsledkom inventarizácie muničných skladov. Opäť sa zistili obrovské nezrovnalosti.

Mimoriadna kontrola muničných skladov preukázala, že armáde chýba viac ako 200 tisíc nábojov a desiatky ručných a protitankových granátov. Plošnú inventúru zásob nariadil slovenský minister obrany Peter Gajdoš na jar po tom, ako vyšlo najavo, že armáde zmizla časť munície. "Buď nám to nesedí evidenčne, alebo to bolo odcudzené. Zlyhali jednotlivci, čiastočne systém," informuje Náčelník generálneho štábu OZ SR, Milan Maxim. 

Vinníci sú potrestaní 

Armáda už v prípade potrestala 28 osôb, z toho 15 profesionálnych vojakov. Buď ich odvolali z funkcie alebo im uložili peňažné tresty, či vyhodili. "Vojenská polícia zistila 44 porušení služobnej a pracovnej disciplíny," hovorí riaditeľ vojenskej polície Michal Migát. Podľa Maxima nie je toto číslo konečné. "Upratujeme si, to je fajn. Inventarizácia nám veľa priniesla,“ zdôraznil. Maxim dodal, že robia všetko pre to, aby sa situácia už neopakovala.

Historicky prvá kontrola

Minister Gajdoš na tlačovej besede tiež zdôraznil, že išlo o historicky prvú fyzickú kontrolu skladov, keď skontrolovali každý kus munície.  "Nie je vylúčené, že nedostatky sú z obdobia vzniku Slovenska a delenia majetku Československa. Ide o zlyhanie ľudského faktoru a o účtovné chyby. Nie je možné, aby niekto vykonal kontrolu iba zápisom do knihy a zistené nedostatky neohlásil svojmu nadriadenému," vysvetľuje Gajdoš. 

Zmena systému

Celý systém je zle nastavený, treba ho zmeniť, vyhlásil. Okrem stráženia vojakmi je potrebné zmeniť aj evidenciu a kontrolu vydávania a evidencie materiálu, skonštatoval minister. Gajdoš ďalej informoval, že už vydal pokyn, aby vo vojenskom sklade v Trenčíne v Kubrej spustili pilotný projekt stráženia vojakmi. Od marca by k tomuto skladu mali pribudnúť ďalšie. Zmeniť celý systém nie je podľa Gajdoša možné naraz, šmahom jednej ruky, a to aj vzhľadom na finančnú náročnosť.

Na vyšetrovanie prípadov stratenej munície bola zriadená skupina, ktorú vedie NAKA. Tá začala trestné stíhanie vo veci zločinov nedovoleného ozbrojovania v súbehu s krádežou. Okrem mnohých odposluchov, urobili viacero osobných, aj domových prehliadok. A plánujú ďalšie.

U zamestnanca ministerstva obrany našli súkromný sklad munície: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy