Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vláda bola na výjazde. Okresom stredného Slovenska prisľúbila milión eur
Zdielať na

Vláda bola na výjazde. Okresom stredného Slovenska prisľúbila milión eur

Google News Button Sledovať správy

REVÚCA / Milión eur vyčlenili v stredu ministri pre Revúcky okres. Stretli sa tam na výjazdovom rokovaní vlády. Peniaze majú ísť na opravy ciest alebo rekonštrukcie pamiatok. Jeden z najmenej rozvinutých okresov na Slovensku s vysokou mierou nezamestnanosti chcú podporiť vytvorením 1100 pracovných miest.

Vláda v pondelok vycestovala na stredné Slovensko. Ministri sa stretli v Revúcej, ktorá patrí do jedného z najmenej rozvinutých okresov. Takých je na Slovensku pätnásť. "Plánujeme urobiť výjazdové rokovanie vlády do všetkých 15 okresoch a urobiť inventúru toho, čo sme spravili," povedal Robert Fico.

Na výjazdovom rokovaní vlády bolo na programe doplnenie akčného plánu. Premiér však kritizoval pomalé čerpanie pred rokom schválených financií, hovoril o problémoch s kvalitou predkladaných projektov týkajúcich sa akčného plánu. "Plánovali sme, že sa minie 500 000 eur, vyplatený regionálny príspevok je však z toho len 79 percent," povedal Fico.

Pre okres Revúca vyčlenili milión eur. Pre BBSK z toho pôjde 400 tisíc na rekonštrukcie ciest. Ďalšie peniaze pôjdu na opravu kultúrnych domov v Držkovciach, Gemerskej Vsi a Hucíne. V Jelšave zase opravia bazén a ihrisko. Na rozvoj infraštruktúry v Revúcej vyčlenili 129 tisíc eur.

Opozičná poslankyňa Katarína Macháčková kritizuje navrhovanú novelu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, podľa ktorej je tam málo zmien, ktoré by urýchlili čerpanie príspevkov. "Účelom tohto zákona malo byť zjednodušenie administratívy a teda zrýchlenie celého procesu prideľovania príspevkov. Žiaľ, musím konštatovať, že aj keď určité opatrenia v tom návrhu zákon nachádzajú, v zásade stále je tam veľa administratívnych, byrokratických povinností," tvrdí Katarína Macháčková.

Do skupiny najmenej rozvinutých patrí na Slovensku až 15 okresov. V roku 2018 plánuje vláda postupne navštíviť všetky z nich a skontroluje plnenie akčných plánov. "Pôjdeme všade a urobíme inventúru," sľubuje premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy