Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyše 170 psov malo skončiť na tanieri. Zachránili ich z príšerných podmienok
Zdielať na

Vyše 170 psov malo skončiť na tanieri. Zachránili ich z príšerných podmienok

Archívna reportáž

NAMYANGJU / Z psej farmy zachránili vyše 170 zvierat. Boli určené na konzumáciu. Ide o jednu zo zhruba 17 000 psích fariem určených na produkciu mäsa v krajine.

Len pár týždňov pre začiatkom olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu v krajine stále prekvitá obchod so psím mäsom, píše portál Daily Mail. Ten je pre väčšinu sveta len ťažko akceptovateľný. Záchranári Humane Society International preto zasahujú a psov z neľudských podmienok zachraňujú. Nejde pritom len o krížencov, sú medzi nimi zlatí retrieveri, mastifovia, greyhoundi či beagli.

Psov na farmách utrácajú zväčša elektrickým zásahom. Ich mäso je zložkou v polievkach.V celej krajine hovoria ochranári o zhruba 17 tisíc podobných farmách, ktoré ročne vyprodukujú mäso z až 2,5 milióna psov. Nielen smrť psov je v tomto prípade krutá, ale aj podmienky, v akých až do zabitia žijú. Zvieratá sú umiestnené v malých klietkach, v špine, bez veterinárnej starostlivosti. Mnohé trpia infekciami očí, kože, majú poškodené kosti aj pazúre zo státia na drôtoch klietok. Teraz pôjdu do útulkov v USA, Veľkej Británii a v Kanade, odkiaľ si ich budú môcť adoptovať noví majitelia.

Ochranári veria, že mladšia generácia Juhokórejcov už psiemu mäsu neholduje a tento zvyk starších generácií postupne vymizne. Farma v Namyangju je desiatou, ktorú od roku 2014 ochranári zavreli. Proti psím farmám sa stavajú aj mnohí miestni politici, vrátane čerstvo zvoleného prezidenta Moon Jae-In, ktorý si práve adoptoval psa zachráneného z farmy. Farmári postupne prechádzajú na pestovanie rastlín.

​Na Slovensku máme problém s nelegálnym množením psov, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy