Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kaliňákov majetok preveria, pokyn vydal generálny prokurátor
Zdielať na

Kaliňákov majetok preveria, pokyn vydal generálny prokurátor

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn na preverenie majetku ministra vnútra Róberta Kaliňáka, bývalého ministra dopravy a financií Jána Počiatka, podnikateľa Ladislava Bašternáka a advokáta Mareka Turčana, ktorý podniká spoločne s Kaliňákom. Informáciu priniesol Denník N.

K vypracovaniu kompletných majetkových profilov Kaliňáka, Počiatka, Bašternáka a Turčana dôjde v rámci preverovania pôvodu majetku vo firme B. A. Haus, píše Denník N. Ide o kauzu, v ktorej mal podnikateľ Ladislav Bašternák predať podiel vo firme Kaliňákovi a Počiatkovi.

Pri predchádzajúcom preverovaní prípadu prokuratúra nezistila, že by bola nízka nákupná cena zo strany politikov voči Bašternákovi nejako kompenzovaná. Otázkou ostáva, odkiaľ mal Bašternák 820 000 eur, ktoré do firmy v hotovosti vložil v rokoch 2008 - 2011. Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky povedal, že skúmali, či nešlo o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti.

Majetkový profil nebudú, podľa Šufliarskeho, vykonávať v rámci trestného konania, ale podľa zákona o policajnom zbore v rámci kriminálneho spravodajstva. Pokyn podpísal Šufliarsky v zastúpení generálneho prokurátora, teda Jaromíra Čižnára, a už ho odoslali Národnej kriminálnej agentúre.

Počas utorňajšej schôdze NR SR, z ktorej bol napokon tretí neúspešný pokus opozície o odvolanie Kaliňáka z funkcie, minister tvrdil, že podiel kúpil od Bašternáka za trhovú cenu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy