Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecký prezident po prvýkrát na Slovensku. S Kiskom hľadeli do budúcna
Zdielať na

Nemecký prezident po prvýkrát na Slovensku. S Kiskom hľadeli do budúcna

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odkaz 17. novembra, Európska únia a jej budúcnosť, hospodárske vzťahy, ale aj nárast extrémizmu boli hlavné témy rozhovoru prezidenta Andreja Kisku s nemeckým spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Ten prvýkrát oficiálne navštívil Slovensko. Podľa Steinmeiera je to pekný okamih byť na Slovensku, keď si pripomíname nežnú revolúciu.

Frank-Walter Steinmeier je na prvej návšteve Slovenska od svojho nástupu do funkcie v marci 2017. „Je to česť privítať Vás v tak významný deň, v Deň boja za slobodu a demokraciu,“ povedal Kiska svojmu nemeckému kolegovi. „Dnes, po 28 rokoch, sme svedkami niečoho, čo by nám možno vtedy ani nenapadlo. Že tu budeme stáť ako partneri, ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie, ako partneri v rámci schengenu, kde neexistujú hranice, ako partneri, ktorí majú rovnakú menu, ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty demokracie a slobody,“ povedala slovenská hlava štátu. Podľa Kisku sú on aj Steinmeier silne proeurópski prezidenti, ktorí vidia Úniu ako úžasný projekt mieru a stability. 

"Teší ma, že Slovensko zastáva najmä zodpovednú úlohu. To potvrdzuje spoločné vyhlásenie prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu, ktoré je proeurópske," ocenil spoločné vyhlásenie troch slovenských ústavných činiteľov k Európskej únii Steinmeier. Dodal, že je povinnosťou politikov prispieť k tomu, aby si Európska únia udržala svoju pozíciu aj po rozhodnutí Británie opustiť ju. Nemecký prezident tvrdí, že Únia musí prekonať krízu nedôvery a následky brexitu. Kiska vyhlásil, že Európska únia ako aj jednotlivé členské štáty potrebujú skutočných lídrov. "Populisti šíria strach, lídri, naozajstní politici prinášajú víziu," dodal slovenský prezident. 

O náraste extrémizmu a hospodárskych vzťahoch

Prezidenti spolu diskutovali aj o šírení nenávisti nielen v reálnom živote, ale aj na sociálnych sieťach.  Naša krajina veľmi pozorne sleduje nový zákon, ktorý Nemecko prijalo,“ povedal Kiska Steinmeierovi. Nemecko nedávno prijalo tzv. facebookový zákon. Ten hovorí o tom, že ak sociálna sieť do 24 hodín neodstráni nenávistný príspevok, príspevok v rozpore so zákonom, dostane pokutu päť miliónov eur, a ak tak bude robiť systematicky, tak aj 50 miliónov. „Pokiaľ si sociálne siete neuvedomujú svoju zodpovednosť a nespravia si poriadok, potom je to úloha nás politikov,“ dodal Kiska.

Prezidenti spolu riešili aj iné otázky. Podľa Andreja Kisku je Nemecko pre našu krajinu veľmi dôležitým hospodárskym partnerom. "20 percent nášho obchodu je zrealizovaných s Nemeckom. Náš spoločný obrat činí viac ako 26 miliárd eur a viac ako 15 miliárd eur tvorí export z našej krajiny do Nemecka," tvrdí Kiska. Podľa Steinmeiera obe krajiny spolu veľa zažili. "Onedlo si budeme pripomínať 25 rokov nadviazania diplomatických vzťahov so samostatným Slovenskom. Obe naše krajiny sú tak úzko späté ako možno máloktoré," dodal.

stretnutie s Dankom aj s Ficom

Prezidenti si navzájom podarovali vyznamenania. Potom už prvý muž Nemecka smeroval na Bratislavský hrad, kde sa stretol s predsedom Národnej rady Slovenskej republiky Andrejom Dankom. "Celé stretnutie sa nieslo hlboko v priateľskom duchu. Som veľmi rád, že nás Nemecko berie ako strategického partnera i vďaka vzťahom v rámci únie," vyhlásil Danko po stretnutí. Vo večerných hodinách sa nemecký prezident stretol aj s predsedom vlády Robertom Ficom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy