Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lietadlá budú v roku 2025 lietať z Londýna do New Yorku za 3 hodiny
Zdielať na

Lietadlá budú v roku 2025 lietať z Londýna do New Yorku za 3 hodiny

LONDÝN, NEW YORK / Let z Londýna do New Yorku v súčasnosti trvá okolo osem hodín. V roku 2025 by mohla byť realita iná. Spoločnosť Boom Technology, ktorá sa špecializuje na výrobu nadzvukových lietadiel, by chcela priviesť na trh stroj, ktorý by rovnakú trasu zvládol za zhruba 3 hodiny a 15 minút. Bude to ešte rýchlejšie, než za akú dobu rovnakú cestu zdolali concordy, uvádza Independent.

Ambiciózny plán odhalil zakladateľ spoločnosti Blake Scholl počas konferencie v Dubaji. Uviedol, že lietadlo by malo lietať rýchlosťou viac než 1 687 míľ za hodinu, čo je okolo 2 714 kilometrov za hodinu. Je to o 100 kilometrov viac než u slávnych concordov. Koncom budúceho roku by chcela spoločnosť otestovať o niečo pomalší stroj nazvaný Baby Boom a do roku 2025 by mal lietať hlavný produkt. Pre špecifické vlastnosti bude len pre 55 osôb.

"Na chvíľu myslite na rodiny, ktoré sú oddelené pre dlhé lety, na výlety, ktoré sa nikdy neuskutočnia, pretože sa to z časových dôvodov nevyplatí. Preto sme vstúpili do hry. Sme tím inžinierov a technikov, ktorí chcú urobiť svet omnoho dostupnejším,“ uviedol Scholl na konferenciu. Dodal, že ľudia rozhodne nebudú musieť byť na zozname najbohatších ľudí magazínu Forbes. Letenky by mali stať ako priemer v dnešnej biznis triede.

Ceny majú štartovať na 1 907 librách, čo je stále mnohonásobne drahšie než mnoho letov na trase Londýn - New York letenky stále zlacňujú, upozorňuje Independent. Scholl zároveň dúfa, že cestujúci budú mať aj v nadzvukovom lietadle rovnaký pocit z cesty ako v klasickom lietadle, píše independent.

Miesta v lietadle majú byť rozdelené len do dvoch radov, takže každý pasažier bude sedieť pri okienku a bude mať prístup do uličky. Interiér bude podľa plánov štýlový a bude vyzerať ako v biznis triede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy