Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezhody s pozemkovým fondom nekončia. Matečná bude mať čo vysvetľovať
Zdielať na

Nezhody s pozemkovým fondom nekončia. Matečná bude mať čo vysvetľovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo pôdohospodárstva obhajuje netransparentné prevody na slovenskom pozemkovom fonde. Ide pritom o sumy v miliónoch eur. Začierňovanie cien pri udeľovaní pozemkov reštituentom nie je jediný problém. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, nominantka SNS, bude mať čo premiérovi vysvetľovať.

​Pozemkový fond rozdáva pozemky reštituentom za milióny eur. Ale keďže ceny na zmluvách o týchto prevodoch začierňuje, neexistuje možnosť overiť, či nejde o podozrivé kšeftovanie. "Nemá žiadnu logiku zverejňovať zmluvu, keď tam nie je cena,"  vraví Peter Kundera z Aliancie Fair play. 

Premiér si na to posvieti 

"Pozemkový fond ak pristúpil k tomuto kroku, tak tento krok má odkonzultovaný s Úradom pre ochranu osobných údajov a máme od nich list, čiže je to transparentné," bráni sa Matečná. Podľa premiéra Fica ale práve prístup k informáciám je základom možnosti porovnávať a hodnotiť. "Keď sa ma teraz na to pýtate, garantujem vám, že sa na to budem pýtať ministerky Matečnej pri najbližšej príležitosti," dodáva Robert Fico.

Čiže premiér aj ministerka spravodlivosti nevidia dôvod, aby pozemkový fond utajoval ceny štátnych pozemkov, ktoré dáva do rúk súkromných osôb. Napriek tomu fond ceny utajuje. "Som hlboko presvedčený, že dejú sa tam skutočne kšefty a tie kšefty že sú v obrovskom rozsahu," myslí si Kundera. 

Chyby sa stávajú 

Toto nie je jediný problém pozemkového fondu. Zverejnené výročné správy hovoria, že fond takto previedol štátne pozemky za vyše 12 miliónov EUR. Trhová hodnota pritom môže byť niekoľko násobne vyššia. Lenže v dvoch rokoch je suma úplne na cent presne identická. Keď sme sa na to opýtali, dostali sme správnu sumu za rok, kde bola chyba. Výsledné číslo je teda väčšie. "Je to taký smutný príklad nefunkčnosti inštitúcie, keď na jednej strane veľmi dôležité čísla pre verejnú kontrolu buď nezverejňuje a na druhej strane, keď aj nejaké čísla zverejní, tak sa im nedá veriť," vraví Kundera. 

Áno, chyby sa stávajú. Ale cielene utajovať ceny pozemkov, ktoré štát dáva do rúk súkromných osôb už je zámer. Premiér sa teda bude pýtať, prečo. "Ak na to neexistuje zákonný zákaz alebo dôvod, všetky tieto čísla treba zverejňovať a možno by sme sa dozvedeli veľmi zaujímavé veci. A veľmi by som sa na to tešil."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy