Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nedeľu nás čaká mimoriadne nebezpečné počasie, upozorňuje Miriam Jarošová
Zdielať na

V nedeľu nás čaká mimoriadne nebezpečné počasie, upozorňuje Miriam Jarošová

BRATISLAVA / Pri postupe frontálneho systému spojeného s tlakovou nížou nad Škandináviou po okraji vysokého tlaku nad západnou časťou Európy zosilnie vietor. Ten vzniká práve kvôli nerovnomernému rozloženiu tlaku vzduchu a je tým silnejší, čím je väčší rozdiel tlakov.

V nedeľu očakávame, že stred nízkeho tlaku bude mať hodnotu tlaku okolo 990 hPa. Vietor už začína zosilovať v sobotných večerných hodinách a v nedeľu cez deň očakávame, že bude viať od severozápadu s priemernou rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch, najmä na západe krajiny okolo 90 km/h, ojedinele až okolo 110 km/h. Na horách pozor na mohutnú víchricu. Vietor môže spôsobiť aj materiálne škody na neupevnených predmetoch, môžu sa lámať stromy a bude spôsobovať problémy v doprave. 

​Maximálna teplota zajtra dosiahne od 8 do 13°C, na severe bude okolo 6°C, ale tu je predpoklad, že takáto teplota bude dosiahnutá už v predpoludňajších hodinách.

Pripravte sa na sneženie

Za studeným frontom, ktorý zajtra popoludní prejde naším územím očakávame, že hranica sneženia na Kysuciach, Orave, Liptove, Turci, Horehroní a Spiši poklesne až na asi 600 m.

Pri snežení a vetre sa budú vytvárať snehové jazyky a záveje. Silný vietor bude zajtra znižovať pocitovú teplotu, takže je potrebné sa obliecť a nepodceňovať nedeľňajšie počasie. Takéto vetrené počasie bude pokračovať aj v pondelok. Vietor síce zoslabne, ale stále bude mať v nárazoch viac ako 70 km/h. 

V pondelok ráno buďte na cestách severu Slovenska opatrní! Je predpoklad, že sa vytvorí aj súvislá snehová pokrývka, budú snehové jazyky a záveje. Takže na Kysuciach, Orave, Liptove, Turci, Horehroní a Spiši by ste už mali mať na svojich autách zimné gumy.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy