Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
"Lide československý! Tvůj odveký sen stal se skutkem" pred 99 rokmi
Zdielať na

"Lide československý! Tvůj odveký sen stal se skutkem" pred 99 rokmi

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dva významné pamätné dni - Deň vzniku samostatného Československa, ktorý si pripomíname už dnes, a Výročie Deklarácie slovenského národa, ktoré oslávime v pondelok 30. októbra, pripomenie špeciálna večerná projekcia na Bratislavskom hrade.

Vedúca oddelenia prezentácie Slovenského národného múzea (SNM) – Historického múzea Andrea Litváková informovala, že projekcia vznikla v spolupráci SNM - Historického múzea a Národnej rady SR a obyvateľom i návštevníkom hlavného mesta priblíži na východnej fasáde Bratislavského hradu ukážky zo zbierkového fondu národného múzea, v ktorom sa medzi iným nachádza i generálska čiapka M. R. Štefánika.

"Odpremietame pár zbierkových predmetov Slovenského národného múzea, ktoré sa viažu k histórii Československa," hovorí Peter Barta, riaditeľ SNM.  

Spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte schvaľovala Clevelendská a neskôr Pittsburská dohoda podpísaná v USA 31. mája 1918. Dohoda Slovákom zaručovala širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote. Rakúsko-uhorská vláda odoslala 27. októbra 1918 vláde USA nótu, v ktorej oznámila, že prijíma mierové podmienky, čo znamenalo zánik habsburskej monarchie.

"Stále pociťujem takú nostalgiu, keď si spomeniem na Česko. Pretože sú to stále živé spomienky na Československú republiku," hovorí spevák Ondrej Kandráč. 

"Ja som bol vždy Čechoslovák, vždy. Pre mňa samozrejme nebolo príjemné, že sme sa rozviedli. Pretože ja som mal a mám doteraz na Slovensku vynikajúce publikum," priznáva ďalší spevák Jozef Zíma. 

Predstavitelia Národného výboru československého, ktorý sa vyhlásil za zákonodarný zbor, schválili zákon o vytvorení československého štátu 28. októbra 1918. Ako pripomína SNM, vyhlásenie národného výboru, pod ktorým boli podpísaní Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup znelo: „Lide československý! Tvůj odveký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných, svobodných, kulturních států světa.“ Nezávisle od týchto udalostí sa už nasledujúci deň v budove banky Tatra v Turčianskom Svätom Martine stretlo vyše 200 slovenských národných a politických činiteľov z celého Slovenska.

"Ovplyvnilo to aj naše dejiny Slovákov veľmi výrazným spôsobom a SNM a Národní múzeum v Prahe budúci rok usporiadajú jednu veľkú výstavu práve pri príležitosti storočnice," dodáva Barta. 

Slovenská národná rada sa 30. októbra 1918 v Turčianskom sv. Martine prijatím Deklarácie slovenského národa prihlásila k novému štátu - Československej republike. Tzv. Martinská deklarácia žiadala právo na sebaurčenie Slovákov na základe ich úplnej nezávislosti a vyjadrila vôľu slovenského ľudu žiť v spoločnom štáte s českým národom. Prvá Československá republika trvala do Mníchovskej dohody v roku 1938.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy