Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezávislosť Katalánska sa odkladá. Madrid ale priateľskú tvár neukázal
Zdielať na

Nezávislosť Katalánska sa odkladá. Madrid ale priateľskú tvár neukázal

Google News Button Sledovať správy

BARCELONA / Prechod k nezávislosti Katalánska sa odkladá. Aj keď deklaráciu v utorok tamojší parlament schválil, jej vyhlásenie posunuli pre snahu rokovať s centrálnou vládou. Pozornosť nielen Španielska, ale aj Európy sa dnes sústredí na premiéra Mariana Rajoya , ktorý by mal popoludní oznámiť ďalší postup Madridu.

Experti očakávajú, že požiadavku katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta Rajoy odmietne a v hre je aj obmedzenie katalánskej autonómie. Od rána vedie premiér mimoriadne zasadanie vláda a zvažujú možné kroky. Katalánsky premiér včera nakoniec vypočul varovania Madridu aj Európskej únie, aby neurobil neodvratné rozhodnutie. Deklaráciu o nezávislosti schválenú poslancami síce podpísal, ale do jej vyhlásenia si zobral čas na rokovanie so španielskou vládou. 

"Výsledky referenda oprávňujú Katalánsko, aby sa stalo nezávislým štátom. Aby sme však predišli chaotickej situácii, je potrebný dialóg s vládou. Veríme, že prijmeme kompromis," povedal katalánsky premiér Carles Puigdemont. Odpoveň z Madridu, krátko po tomto vyhlásení však dialóg automaticky nepripúšťala. "Najskôr musia začať rokovať v medziach zákona. Nemôžu si vyvodzovať závery zo zákona, ktorý neexistuje, z referenda, ktoré s neuskutočnilo ani z vôle katalánskeho ľudu, ktorú si chce privlastniť," vyjadrila sa podpredsedníčka vlády Soraya Saénzová de Santamaría.

Separatisti však na vyhlásení nezávislosti trvajú a žiadajú aj zahraničie k jej uznaniu. Zatiaľ sa médiá nezhodujú na tom, či má text právnu záväznosť. "Požadujeme, aby sa obdobie vyjednávania presne vymedzilo. Maximálne pripúšťame mesiac, inak to môže trvať aj roky," povedal Quim Arrufat, hovorca CUP.

Na davy pred parlamentom v Barcelone v utorok večer dozerala polícia, bezpečnosť posilnili aj na letiskách a staniciach, premiéra chránila eskorta. Z ulíc nakoniec žiadne nepokoje nehlásili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy