Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koaliční poslanci chcú poznať detaily účtovných operácií medzi prezidentom a firmou KTAG
Zdielať na

Koaliční poslanci chcú poznať detaily účtovných operácií medzi prezidentom a firmou KTAG

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Kiska bude vysvetľovať. Tentoraz sa ho na kampaň bude pýtať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Jeho - predovšetkým koaliční - poslanci, chcú poznať detaily účtovných operácií medzi prezidentom a firmou KTAG, ktorej je prezident spolumajiteľom. Na výbor sa pritom obrátil neúspešný prezidentský kandidát Jozef Behýl.

Základným výstupom z rokovania výboru je to, že prezident bude musieť ďalej vysvetľovať, ako je to s firmou KTAG, ktorú spoluvlastní. Firma KTAG by mohla mať voči prezidentovi nejakú pohľadávku, ktorú si pán prezident mal uviesť v svojom majetkovom priznaní.

To je vlastne to, čo výbor chce počuť od prezidenta, ako to vlastne je. "Od pána prezidenta žiadame odpoveď na otázku, či existuje nejaká pohľadávka medzi ním a firmou KTAG. Za predpokladu, že by takáto pohľadávka existovala, tak na základe žiadosti koaličných poslancov je tá otázka špecifikovaná, rozšírená. Budeme sa pýtať na detaily," povedal poslanec SaS Martin Poliačik.

"Je verejne známe, že prezident je dlhé roky spolumajiteľom KTAG, do ktorej vložil peniaze v roku 2005. Prezident každý rok zverejňuje majetkové priznanie v súlade so zákonom a rovnako aj všetky príjmy," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan. O pár týždňov sa výbor stretne opäť a prezident to bude musieť vysvetliť. Mal by doložiť výboru dokumenty, ktorými sa to posúdi. "

Ak sa takéto niečo ukázalo, že bolo nesprávne zaúčtované a preukázateľne použité na kampaň verejného funkcionára, tak tento verejný funkcionár by mal túto pohľadávku voči tejto firme zaplatiť. Nehovoríme dopredu, že to tak bolo, ale chceme to preskúmať," hovorí poslanec OĽaNO Juraj Blanár.

Opoziční poslanci prezidenta bránili, najmä poslanec Dostál z SaS hovorí o tom, že je to politizácia a Smer chce túto tému živiť. "Pokiaľ by ste vy, novinári, išli za pánom prezidentom, a žiadali, aby poskytol viac informácií, je to úplne v poriadku. Nepatrí to ale na rokovanie tohto výboru," informuje poslanec Dostál. Kauza sa teda nekončí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy