Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Druhá koaličná kríza pre stíhačky sa nekoná. Minister Gajdoš potvrdil proatlantickú orientáciu
Zdielať na

Druhá koaličná kríza pre stíhačky sa nekoná. Minister Gajdoš potvrdil proatlantickú orientáciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zdalo sa, že v koalícii sa rodil nový problém. Ide o odloženie rozhodnutia o nahradení dosluhujúcich ruských stíhačiek. Štátny tajomník ministerstva obrany Robert Ondrejcsák napísal, že to znamená predĺženie závislosti od Ruska. Dnes na to zareagoval minister obrany Peter Gajdoš.

Minister obrany zareagoval na názor Róberta Ondrejcsáka ešte predtým, ako sa ráno zúčastnil rokovania vlády. Hneď v úvode dôrazne povedal, že informácie, ktoré sa od utorka šírili, neznamenajú žiadnu ďalšiu krízu v koalícii. S Ondrejcsákom zo strany MOST-Híd si už všetko vyjasnili, tvrdil. Gajdoš opakovane zdôraznil, že si uvedomuje svoju zodpovednosť. Vie, že Slovensko je členom NATO, vie, čo znamená byť zodpovedný partner. Prízvukoval, že takto bude konať aj naďalej.

Ďalej dodal, že on môže robiť len také nákupy, prezbrojenia a modernizácie na aké má peniaze. Niekoľkokrát zdôraznil, že si nemôže dovoliť mrhať s peniazmi daňových poplatníkov a preto aj došlo k odsunu riešenia. To malo prísť už v septembri, no zatiaľ neboli splnené podmienky a tak poprosil predsedu vlády, aby dostal trochu viac času. Riešenie by malo byť čo najefektívnejšie, čo sa týka financií, no musí rešpektovať aj naše medzinárodné záväzky. "Nikto nepočíta s tým, že budeme nakupovať stíhačky MIG. Hľadáme riešenie, ktoré bude proeurópske a proatlantické. Veď ja som bol tri roky v Bruseli ako vojenský predstaviteľ Slovenska v NATO," povedal minister Gajdoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy