Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
SNS vyzýva Fica, aby vymenil Richtera
Zdielať na

SNS vyzýva Fica, aby vymenil Richtera

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA /  Slovenská národná strana vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby vyrrriiešil pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce sociálnych vecí a rodiny. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka.

Národniari dospeli k takémuto stanovisku potom, čo premiér Robert Fico dal v stredu na vláde zaujať stanovisko ministrov k odvolaniu Richtera konsenzom. Ministri za SNS mali pritom pokyn pri hlasovaní o ministrovi práce zdržať sa hlasovania. SNS teda Ficovi vyčíta, že ministrom za jej stranu znemožnil takéto hlasovanie. Podľa informácií z prostredia Smeru o dianí na stredajšej vláde však premiér navrhol zaujať stanovisko konsenzuálne a nikto z ministrov za SNS nepožiadal o riadne hlasovanie.

Poslanci NR SR za SNS pôvodne zvažovali, že sa na štvrtkovej schôdzi o odvolávaní Richtera nezúčastnia. V súčasnej situácii sú viacerí rozhodnutí prísť a hlasovať o vyslovení nedôvery Richterovi. Poslanecký klub SNS bude ešte vo štvrtok o 12:00 rokovať o spoločnom postupe. Podľa informácií agentúry SITA poslanci za Smer-SD sa plánujú zúčastniť len na úvode schôdze a po ňom rokovaciu sálu opustia.

Vo vyhlásení Bernaťáka sa ďalej píše, že SNS si uvedomuje, že neexistuje iná alternatíva schopná spravovať Slovenskú republiku, ako spolupráca politických strán Smer- SD, MOST–HÍD a SNS. "Slovenská národná strana sa cíti byť jej pevnou súčasťou. Vzhľadom na všeobecne známe a dlhodobo medializované skutočnosti týkajúce sa fungovania a riešenia problémov Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR je SNS presvedčená, že vládna koalícia si už ďalej nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Smer-SD v stanovisku, ktoré zaslali k návrhu na odvolanie ministra práce, minulý týždeň zdôraznil, že premiér a líder najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico ako aj vedenie strany berú na vedomie návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi ako i stupňujúce sa iné útoky voči jeho osobe. "Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany Smer-SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce a preto je principiálnym záujmom strany jeho pokračovanie vo výkone funkcie ministra práce," zdôraznili vo vyhlásení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy