Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bystrici ide do tuhého. Župné voľby sa blížia a snahy o zosadenie Kotlebu silnejú
Zdielať na

V Bystrici ide do tuhého. Župné voľby sa blížia a snahy o zosadenie Kotlebu silnejú

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Do uzávierok kandidátok na župana ostáva ešte niekoľko dní, politický súboj na zosadenie Mariana Kotlebu z kresla župana vrcholí už teraz. Vládna strana Smer-SD sa rozhodla, že so svojím kandidátom o tento úrad súperiť nebude a preto vo štvrtok podporila nezávislého uchádzača Jána Luntera.

Podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini vo štvrtok prišiel do Banskej Bystrice oznámiť, že svojho kandidáta do volieb vyššieho územného celku (VÚC), v tomto kraji nepostavia. Namiesto toho podporia, pre nich lukratívneho kandidáta Jána Luntera.

O taktizovaní v tomto prípade hovorí aj politológ. Tvrdí že ak by Smer-SD postavil svojho kandidáta, Kotlebu by určite neporazil. "So Smerom sme neuzavreli nijakú dohodu a ich podpora, ktorú dnes oznámili, nebola ničím podmienená," popieral akékoľvek špekulácie Lunter.

Výzva k spojenectvu

Zároveň Pellegrini vyzval ďalších kandidátov, aby sa postavili za Luntera a nedelili tak voličské hlasy. S tým sa samozrejme žiaden uchádzač o post župana nestotožnil. "Mňa nebude žiadna politická strana vyzývať aby som sa vzdal, žiadna! Rozhodli sa, ako sa rozhodli," protestuje nezávislý kandidát Stanislav Mičev. Napriek všetkému úsiliu zatiaľ nie je ani známe či sa samotný Marián Kotleba vôbec prihlási a o miestu bude bojovať. Svoje rozhodnutie má ohlásiť až budúci týždeň. No prognózy na výsledok už padajú. "Ja si myslím, že pôjde. A keď pôjde, vyhrá. On má veľmi, veľmi disciplinovaných voličov," myslí si politológ Ján Baránek.    

Súvisiace články

Najčítanejšie správy