Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico sa stretol s Macronom. Riešili vysielanie pracovníkov do zahraničia
Zdielať na

Fico sa stretol s Macronom. Riešili vysielanie pracovníkov do zahraničia

Google News Button Sledovať správy

SALZBURG / Spor okolo mandátu pre premiéra Roberta Fica sa teda podarilo vyriešiť k spokojnosti koaličných lídrov. Teraz je otázne, čo s týmto mandátom predseda vlády urobí priamo na stretnutí premiérov Rakúska, Česka a našej krajiny s francúzskym prezidentom Macronom.

V rakúskom Salzburgu sa stretol Slavkovský formát, teda Česko, Slovensko, Rakúsko spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hlavnou témou bola smernica o vysielaní pracovníkov. Smernica má zabezpečiť, aby vysielaní zamestnanci mali na rovnakom pracovnom mieste rovnaký plat ako domáci. Problematikou zrovnoprávnenia podmienok sa štáty únie zaoberajú od roku 2016.

Téma sa týka najmä autodopravcov, stavbárov, či spoločností podnikajúcich v spracovateľskom priemysle. Eurosmernica má priniesť aj zmeny týkajúce sa koordinácie sociálneho zabezpečenia. Okrem rovnakej mzdy by sa mali dodržiavať aj podmienky týkajúce sa pracovnej doby a odmien. Podľa údajov Európskej komisie od roku 2010 do 2014 sa miera vysielania pracovníkov zvýšila o skoro 50 percent. Slováci najčastejšie smerujú do Nemecka, Rakúska a Česka, ale aj do Francúska, čo podľa šéfa Elyzejského paláca spôsobuje mzdový dumping. 

Proti tomu chce Macron zakročiť a ukázať voličom, že ich dokáže uchrániť pred lacnými robotníkmi z východu. "Súčasná prax pri vysielaní pracovníkov do iných krajín EÚ je z radov základných únijných zásad," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.  Nemá s tým problém ani Slovensko. Podľa Roberta Fica aj my raz budeme čeliť množstvu vysielaných pracovníkov riešiť rovnaký problém. 

Na stretnutie nedostalo pozvánku Maďarsko a Poľsko. Ignorácia oboch krajín V4 má byť symbolickým trestom Macrona za ich excesy voči pravidlám hry Európskeho spoločenstva. V Poľsku ide napríklad o kontroverznú reformu súdnictva. Maďarská aj poľská tlač nás už stihli aj skritizovať, že Slovensko chce byť bližšie k Bruselu ako k V4. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy