Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SNS verí, že Fico bez jej ministrov vládu nezvolá
Zdielať na

SNS verí, že Fico bez jej ministrov vládu nezvolá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – SNS podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka verí, že ak má byť zachovaná súčasná vláda, premiér neurobí rokovanie kabinetu bez ministrov SNS. Ako povedal Bernaťák dnes pre agentúru SITA, ak by tak stalo, bolo by to potvrdením toho, že koaličné strany si národniarov nevážia ako partnerov.

Podľa Bernaťáka SNS slušne požiadala koaličných partnerov o stretnutie troch lídrov v piatok o 10:00. „Súčasne sme požiadali o presun rokovania vlády, aby sa všetky nejasnosti vysvetlili a aby následne vláda mohla riadne rokovať" uviedol. „Veríme že naši koaliční partneri prehodnotia svoje stanoviská“ dodal Bernaťák.

Ministri za stranu Smer-SD sa na stredajšom rokovaní vlády zúčastnia i napriek tomu, že predseda SNS Andrej Danko požiadal partnerov, aby stretnutie kabinetu odložili dovtedy, kým sa nezíde Koaličná rada, ktorá by sa mala konať v piatok.

Andrej Danko pritom len pred štyrmi dňami zvažoval aj svoj koniec v politike.

"Andrej Danko patrí k tým politikom, ktorý verí tomu, čo momentálne hovorí. Po štyroch dňoch by som to tak smrteľne nebral," myslí si Marián Leško, komentátor týždenníka Trend. 

Koaličná kríza tak zatiaľ neutícha. Problémom môže byť aj situácia na ministerstve školstva. 

"Andrej Danko môže od Roberta Fica žiadať ako satisfakciu, resp. ako odškodnenie za to, čo sa stalo na ministerstve školstva, veľa vecí a Robert Fico bude veľmi ústretový," myslí si Leško. 

"Slovensko nemá inú alternatívu, ako je táto vláda," vyhlásil Fico v nedeľu vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. 

"Podobne ako SNS, aj strana SMER - SD je pripravená predložiť svoje požiadavky, viažuce sa k budúcoročnému štátnemu rozpočtu, pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. Medzi nimi budú napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy, či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí," píše sa v stanovisku strany Smer-SD. 

Strana Most-Híd sa podľa podpredsedu strany Lászlóa Sólymosa, ktorý je ministrom životného prostredia, poradí, či členovia vlády za Most-Híd prídu na stredajšie rokovanie vlády. Ako povedal, toto nemôže byť rozhodnutie jednotlivca. „Musí to byť rozhodnutie strany. Poradíme sa,“ uviedol.

Podľa hovorcu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej Petra Bublu sa šéfka rezortu zatiaľ chystá zúčastniť na rokovaní vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy