Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Katalánska polícia zastrelila útočníka z Barcelony Younesa Abouyaaquba
Zdielať na

Katalánska polícia zastrelila útočníka z Barcelony Younesa Abouyaaquba

BARCELONA / Katalánska polícia podvečer neďaleko Barcelony zastrelila Maročana Younesa Abouyaaqouba, ktorý je podľa nej páchateľom štvrtkového útoku v Barcelone. Piatkový šéf Josep Lluís Trapero to potvrdil na tlačovej konferencii.

Policajný šéf rovnako povedal, že 12-členná teroristický bunka zodpovedná za atentáty v Katalánsku je zneškodnená, bezpečnostná operácia ale pokračuje.

Policajnú akciu v mestečku Subirats, ktoré je vzdialené asi hodinu autom na západ od Barcelony, spustil telefonát miestnej obyvateľky. Katalásnak polícia uviedla, že dostala upozornenie na podozrivú osobu, ktorá na sebe mala vec podobnú pásu s výbušninou.

Svedkyňu podľa polície okrem iného zaujalo, že pri vysokých teplotách bol muž pomerne teplo oblečený. Pri policajnom zásahu Abouyaaqouba zastrelili vo vinici, kde sa ukrýval. Podľa denníka El país kričal "Allaáhu Akbar".

Polícia potom za pomoci robota zistila, že pás, ktorý mal muž na tele, je len atrapou výbušniny. Taktiež päť teroristov, ktorých polícia zastrelila v noci zo štvrtka na piatok v meste Cambrils, malo na sebe pásy pripomínajúce výbušninu. Aj v tomto prípade sa ukázalo, že išlo o napodobeniny.

Zabil muža a ukradol mu auto

Dvadsaťdvaročný Younes Abouyaaqoub minulý štvrtok podľa španielskych vyšetrovateľov narazil dodávkou do ľudí na barcelonskej triede La Rambla. Zabil pritom trinásť ľudí a viac ako sto ich zranil. Deväť z nich je v kritickom stave. Pri úteku z Barcelony Abouyaaqoub zabil muža, s jeho autom potom ušiel policajnej hliadke. Voz aj s mŕtvym majiteľom nechal v Sant Just Desvern pri Barcelone.

Podľa šéfa katalánskej polície Trapera mal pri sebe okrem falošného samovražedného pásu aj niekoľko nožov. Polícia v súčasnosti preveruje, či niektorý z nich je zbraňou požitou pri vražde 34-ročného Paua Péreza, ktorému Abouyaaqoub na úteku ukradol auto.

Teroristickú bunku zneškodnili

Dvanásťčlennú teroristickú bunku sa zabitím Abouyaaqouba podarilo zneškodniť, uviedol Trapero. Osem ich členov je po smrti, štyria sú vo väzbe. Bezpečnostné operácie ale stále pokračujú, teraz polícia preveruje predovšetkým medzinárodné väzby radikálov, uviedol šéf katalánskej polície.

Jedným z mŕtvych členov bunky je aj imám z mesta Ripoll Abdelbaku Es Satty, ktorý podľa vyšetrovateľov zrejme zradikalizoval ostatných mužov. Es Satty zomrel minulú stredu pri výbuchu domu v Alcanare na juhu Katalánska, kde teroristi podľa všetkého pripravovali výbušniny na spáchanie oveľa väčších útokov. Po explózii, pri ktorej skupina prišla o materiál a okrem Es Sattyho ešte o najmenej jedného člena, sa bunka rozhodla zaútočiť v Barcelone automobilom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy