Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvláštny vyšetrovateľ vyšetruje Trumpa pre kauzu ruského zasahovania do volieb
Zdielať na

Zvláštny vyšetrovateľ vyšetruje Trumpa pre kauzu ruského zasahovania do volieb

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý objasňuje úlohu Ruska v minuloročných prezidentských voľbách v Spojených štátoch, podľa viacerých anonymných zdrojov denníka The Washington Post (WP) začal vyšetrovanie prezidenta Donalda Trumpa. Preveruje údajne obvinenia, že sa šéf Bieleho domu pokúšal v rámci aféry okolo ovplyvňovania hlasovania z Ruska neprípustným spôsobom ovplyvňovať americkú justíciu.

Mueller vedie od polovice mája zvláštne vyšetrovanie možnej spolupráce medzi Ruskom a zástupcami predvolebnej kampane terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa s cieľom ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v neprospech jeho súperky Hillary Clinton.

"Únik informácií z FBI týkajúcich sa prezidenta je hanebný, neospravedlniteľný a nelegálny," povedal denníku WP Marc Corallo, hovorca advokáta Marka Kasowitza, ktorý za Biely dom zodpovedá všetky otázky týkajúce sa vyšetrovania údajných ruských zásahov do volieb.


Vyšetrovanie údajného ovplyvňovania justície zo strany prezidenta Trumpa začalo podľa denníka WP niekoľko dní potom, čo z funkcie 9. mája nečakane odvolal riaditeľa Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) Jamesa Comeyho.

Comey pred týždňom pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami povedal, že si je istý snahou Ruska ovplyvňovať minuloročnú kampaň pred americkými prezidentskými voľbami. Uviedol tiež, že je presvedčený, že pravým dôvodom jeho nečakaného odvolania z funkcie šéfa FBI bola snaha prezidenta Trumpa zmeniť spôsob vyšetrovania ruských zásahov do kampane pred prezidentskými voľbami.

Trump, ktorého Comey ešte vo funkcii riaditeľa FBI niekoľkokrát ubezpečil, že osoba nie je predmetom vyšetrovania, vraj výslovne nežiadal o zastavenie vyšetrovania ruských aktivít. Chcel však dosiahnuť, aby FBI prestala skúmať ruské kontakty prezidentovho bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna.

Tento týždeň musel pred senátnym výborom vypovedať tiež minister spravodlivosti Spojených štátov Jeff Sessions, ktorý obhajoval Comeyho odvolanie. Mueller vyjadril Sessionsovi dôveru. Americké médiá pritom ten istý deň citovali jedného z Trumpových blízkych priateľov, podľa ktorého prezident zvažuje Muellerovo odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy