Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Žitňanská zvažuje demisiu, návrh Smeru považuje za neprijateľný
Zdielať na

Žitňanská zvažuje demisiu, návrh Smeru považuje za neprijateľný

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odchod z vlády zavažuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Dôvodom je podľa nej neprijateľná kandidatúra štátnej tajomníčky svojho rezortu Moniky Jankovskej (Smer) do Súdnej rady. Pre Béla Bugára je to zas otázka udržania koalície.

Dôvody, prečo považuje túto nomináciu za neprijateľnú, uviedla Žitňanská v pondelok na poslaneckom klube Mosta-Híd, uvádza Denník N. Vyjadrila sa tiež, že v prípade, ak Jankovská prejde pri tajnej voľbe v parlamente, ktorá sa uskutoční budúcu stredu, bude zvažovať svoj odchod z funkcie. Na otázky novinárov nechcela odpovedať. Cez hovorcu Petra Bublu ale odkázala, že názor na kandidatúru Jankovskej nemení.

Dôvod na demisiu

Už v minulosti ministerka spravodlivosti navrhla, aby predsedovia a podpredsedovia neboli členmi rady. Chcela tak docieliť, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov. Hneď po zverejnení nominácie uviedla, že s kandidátkou nesúhlasí. Okrem iného, vzťah ministerky a štátnej tajomníčky je v celku chladný. Ešte ako opozičná poslankyňa sa Žitňanská o nej viackrát vyjadrila kriticky.

Bugár má tiež svoj názor

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár potvrdil, že o nominácii Jankovskej koalícia rokuje. Táto otázka mu nie je tiež ľahostajná. "Pre mňa je to otázka udržania koalície," uviedol. Žitňanská sa bude o tejto veci rozprávať vo štvrtok aj s premiérom Robertom Ficom.

Moniku Jankovskú navrhol do súdnej rady predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej zo Smeru. V jej nominácii vôbec nevidí problém. "So mnou nikto o ničom nerokoval. Ja v kandidátovi nevidím problém a nebudem na takéto mediálne odkazy reagovať." Kandidátka sa do politiky dostala zo sudcovskej funkcie. Že sa niečo deje už ale príliš nezakrývajú ani jej stranícky kolegovia. "Je to vážny problém predovšetkým pre pani ministerku, ani mne sa niektoré nominácie nepáčia, napríkald na post riaditeľa RTVS, ale musíme všetko zvážiť, čo je pre nás únosné a čo už nie," povedal poslanec Gábor Gál. 

Samotná ministerska sa zatiaľ k demisii nevyjadrila. predpokladá sa, že by tak mohla urobiť v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy