Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Volkswagenu hrozí ostrý štrajk, ak sa do utorka nedohodnú
Zdielať na

Volkswagenu hrozí ostrý štrajk, ak sa do utorka nedohodnú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najväčšia slovenská automobilka, Volkswagen, vstúpi do štrajku. Informoval o tom v stredu popoludní predseda odborovej organizácie Volkswagenu, Zoroslav Smolinský.

V prípade, že nedôjde k dohode medzi odborármi a Volkswagenom, zamestnanci sú podľa Smolinského ochotní vstúpiť do štrajku, informoval priamo z bratislavského závodu reportér TV JOJ, Richard Juriš. 

"Vyhlásenie štrajku vnímame ako prejav neochoty vyjednávať," povedala hovorkyňa Volkswagenu, Lucia Makayová. 

Dôvodom štrajku je výška navrhovaných platov od prvého júna v kolektívnej zmluve. Ani po jedenástich kolách nedosiahli so zamestnávateľom dohodu na výške miezd. Automobilka im odpovedá, že zvyšovať je ochotná, ale nie až o toľko, ako chcú.

Podľa predsedu odborov najväčšej slovenskej automobilky, Zoroslava Smolinského, by sa mohlo do štrajku zapojiť 80 - 90% zamestnancov. Štrajkovať by sa malo aj v závodoch v Stupave a v Martine. 

"Zamestnávateľ sa ani nezamýšľal nad týmto návrhom a jednoducho to zmietol zo stola," povedal Smolinský. 

"Požiadavka navýšenia platov o 16 percent je pre nás neakceptovateľná," doplnila Makayová. 

Ak sa odborári s automobilkou nedohodnú, tak to bude prvý štrajk vo vyše dvadsaťročnej histórii závodu. 

Rokovania bez výsledkov

Ešte v piatok rokovala automobilka s odbormi, no bezvýsledne. Ako informovala spoločnosť, konanie pred sprostredkovateľom vo Volkswagen Slovakia skončilo v piatok bez dosiahnutia dohody o novej kolektívnej zmluve.

Spoločnosť však tvrdí, že jej cieľom je pokračovať v rokovaniach a dosiahnuť dohodu akceptovateľnú pre obe strany. „Odbormi avizovanú prípravu na štrajk preto vnímame ako prejav neochoty konštruktívne vyjednávať a dospieť k dohode,“ píše sa vo vyhlásení automobilky

Požiadavky a aktivity odborovej organizácie podľa spoločnosti vážne poškodzujú záujmy zamestnancov a podniku z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. „Požadované navýšenie platov o 16 % je neprijateľné, nakoľko by významne ohrozilo konkurencieschopnosť a budúcnosť podniku, ako aj stabilitu pracovných miest,“ uvádza sa v piatkovom vyhlásení Volkswagenu.

Odborári z Moderných odborov Volkswagen reagovali na vzniknutú situáciu stanoviskom ich predsedu Zoroslava Smolinského, podľa ktorého bolo vyjednávanie o kolektívnej zmluve vo Volkswagen Slovakia v piatok ukončené. „Vzhľadom na to, že zo strany zamestnávateľa ani dnes nedošlo k žiadnemu posunu v smere naplnenia požiadaviek zamestnancov na zlepšenie pracovných a platových podmienok, nevidia Moderné odbory Volkswagen v pokračovaní rokovania žiadny zmysel,“ uvádza sa v stanovisku.

"My nemôžeme ustúpiť z požiadaviek zamestnancov, ktoré nám dlhodobo tlmočia a ktorých naplnenie požadujú. Stav, do ktorého sme sa po jedenástich kolách rokovaní dostali, nás neteší, našou povinnosťou je ale bojovať za našich zamestnancov, na ktorých úspech tejto fabriky stojí, a to aj formou ostrého, zákonného štrajku," uviedol po piatkovom rokovaní Smolinský. O svojich ďalších krokoch chcú odborári informovať v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy