Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aprílový prieskum: SMER-SD by už vládu v tejto zostave nezostavil
Zdielať na

Aprílový prieskum: SMER-SD by už vládu v tejto zostave nezostavil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Agentúra Focus zverejnila najnovší prieskum volebných preferencií. Zásadné zmeny nenastali, zdá sa, že jedno percento si vymenili SMER-SD a SNS. Ficovej strane pribudlo, Dankovej ubudlo.

Presvedčenie slovenských voličov sa zdá byť neochvejné. Rozdiely v preferenciách politických strán medzi februárom a aprílom sú minimálne, hoci došlo k udalostiam, ktoré verejnosťou rezonovali. Na povrch vyplávalo napríklad prideľovanie hodností popredným politikom, ale aj nevhodná komunikácia Borisa Kollára s maloletým dievčaťom.

Reprezentatívnu vzorku v prieskume agentúry Focus tvorilo 1066 ľudí. Respondentom položili otázku: "Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?"

Stále jasne víťazí SMER-SD s takmer 27 percentami, Dankovej SNS preferencie poklesli na 9,9 percent a MOST-Híd poskočil na necelých 7 percent. Vládu by však už nezostavili, v parlamente by mali len 73 poslancov.

Kotleba si drží stabilných desať percent, rovnako aj preferencie SaS sa nezmenili a stále má necelých 14 percent. OĽaNO zaznamenalo polpercentný pokles, o štyri desatiny klesla aj Kollárova strana. Do parlamentu by sa vrátilo KDH s 5,4 percentami.

19,5% respondentov by nešlo voliť a 10,9% odpovedalo„neviem“.

Strana preferencie v %
Smer-SD 26,6
SaS 13,7
Ľudová strana Naše Slovensko 10,1
SNS 9,9
OĽaNO-NOVA 9,2
Sme rodina - Boris Kollár 8,1
Most-Híd 6,9
KDH 5,4
SMK - MKP 4,3
KSS 1,3
SZS 1,0
SDKÚ-DS 0,8
Sieť 0,6
SMS 0,6
Šanca 0,6
VZDOR 0,3
SKOK 0,2
Priama demokracia 0,2
MKDA-MKDSZ 0,1
DS 0,0
Iná strana 0,1

Pozrite si vo videu, koľko mandátov by ktorá strana získala v parlamente.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy