Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dohoda o budúcnosti EÚ je v nedohľadne, lídri sa obávajú krajných pravičiarov
Zdielať na

Dohoda o budúcnosti EÚ je v nedohľadne, lídri sa obávajú krajných pravičiarov

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / V Bruseli sa za okrúhlym stolom diskutovalo o budúcnosti Európskej únie, ale k žiadnej dohode nedošlo. Schôdzku totiž poznačili nezhody, ktoré vládnu medzi krajinami Visegrádskej štvorky a "bohatšími" západnými štátmi. Tie žiadajú prehĺbenie integrácie, zatiaľčo niektoré stredoeurópske krajiny si dôrazne sledujú vlastné záujmy.

V Bruseli sa zišli na neformánom samite lídri Európskej únie, už bez britskej účasti. Stretnutie sa konalo v čase, keď niektorí politici vyjadrili vážne obavy o budúcnosť únie. Poukazujú najmä na vzostup krajne pravicových strán, ktoré majú v agende zrušenie európskeho bloku.

Rakúsko je jednou z krajín, kde krajná pravica takmer slávila úspech v prezidentských voľbách. Napriek tomu kancelár Kern verí, že únia dokáže obmedziť nárast populistov. "Klesajú im preferencie. Pozrite sa na Holandsko, ktoré teraz čakajú voľby. Alebo Francúzsko. Nepochybujem o víťazstve proeurópskych síl," hovorí o svojich víziách Christian Kern, premiér Rakúska. Summit bol poznačený napätím, ktoré súvisí so včerajším zvolením Donalda Tuska za predsedu Európskej rady na ďalšie obdobie, aj napriek nesúhlasu Poľska. To, aj so susedmi, volá po posilnení právomocí národných štátov. Lídri 27 sa zhodli, že dôležitým samitom, čo sa týka proklamovej jednoty únie, bude stretnutie v Ríme, ktoré sa uskutoční koncom marca. Na schôdzke si šéfovia štátov a vlád pripomenú 60. výročie začiatku európskej integrácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy