Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí politici sú z Trumpa v rozpakoch. Lajčák sa s ním nestretne
Zdielať na

Slovenskí politici sú z Trumpa v rozpakoch. Lajčák sa s ním nestretne

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Donald Trump sedí v Bielom dome už siedmy týždeň. Viaceré jeho rozhodnutia a vyhlásenia spôsobili na sociálnych sieťach rôzne turbulencie a lavíny. Mnohí politici či komentátori o ňom hovoria, že vlastne pokračuje v nevyspytateľnom kampaňovom štýle. Aj slovenskí politici sú zatiaľ v rozpakoch a vyčkávajú, čo bude.

Od Trumpovej inaugurácie sa s ním nestretol ešte ani jeden slovenský politik. Takže jeho názory poznajú len sprostredkovane. Tie sú však neraz nejasné, nečitateľné, občas aj protirečivé. A také majú aj dojmy z prezidenta Trumpa.

"Trošku rozpačité, pretože naozaj z USA prichádza viac otáznikov, než odpovedí," hovorí Ivan Štefanec, člen európskeho parlamentu KDH.

"Ja som vyjadril takú myšlienku, že dúfam, že Trump prezident bude lepší a dôveryhodnejší, ako Trump kandidát. a po tých prvých krokoch musím povedať, že sa to nepotvrdzuje, bohužiaľ," hovorí Juraj Droba, člen zahraničného výboru NR SR (SAS).

Výrazne zrozumiteľnejšie zatiaľ boli slová jeho dôležitých spolupracovníkov, či už viceprezidenta Pencea alebo ministra obrany Mattisa. Tí už boli v Európe a zneistených partnerov ubezpečovali o kľúčovom partnerstve.

"Samozrejme to nie veľmi korešponduje s tým, čo zaznievalo z úst v tom čase kandidáta. V súčasnosti už prezidenta Spojených štátov, aj keď ten už do určitej miery korigoval určité svoje vyhlásenia, hovorí Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie.

Slovenskí politici teda vyčkávajú na ďalšie Trumpove rozhodnutia. Zaujímať ich budú najmä oblasti bezpečnosti, obrany, medzinárodného obchodu či ochrany životného prostredia.

"Ak sa naplnia ambície menšej angažovanosti USA v Európe, hovorím teraz o vojenskej prítomnosti, Európa bude musieť povedať, čo ideme robiť," hovorí premiér SR.

Koncom marca by mal ísť do Washingtonu minister zahraničných vecí Lajčák. S Trumpom sa však zrejme nestretne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy