Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Obe zdravotné poisťovne uvažujú o zavedení limitov na lieky
Zdielať na

Obe zdravotné poisťovne uvažujú o zavedení limitov na lieky

BRATISLAVA / Otázne je ako premiér zareaguje na nasledujúce infomácie. Tu už nejde len o všeobecnú zdravotnú ale aj o Dôveru. Obe poisťovne uvažujú o zavedení limitov na lieky. Pre TV JOJ potvrdili, že už začali rokovania s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. No tom, ako budú postupovať, keď ich lekári prekročia, zatiaľ hovoriť nechcú. Vylúčené zrejme nie je ani to, že by peniaze minuté naviac, museli poisťovni vrátiť z vlastného vrecka.

Všeobecná zdravotná poisťovňa aj poisťovňa Dôvera argumentujú číslami. Náklady na lieky u nás neustále rastú, ale nie preto, že by sme boli chorľavejší. Mnohí pacienti podľa poisťovne úplne nezmyselne užívajú kombináciu liekov s rovnakou účinnou látkou, alebo lieky, ktoré nepotrebujú vôbec. Presne stanovené limity by lekára donútili, aby každý liek pre pacienta dôkladne zvážil.

"Aby mali upravené lieky tak, aby tých tabletiek nemuseli do seba doslova pchať toľko," hovorí Matej Štepiansky z  Dôvery.

"A zároveň eliminovali duplicitnú, či fiktívnu preskripciu," hovorí Petra Balážová, hovorkyňa VšZP.

O podrobnostiach zatiaľ hovoriť nechcú, pretože je to ešte v štádiu rokovaní. No ak sa vyberieme tou istou cestou ako ČR, je možné, že narazíme aj na tie isté prekážky.

"Čo urobiť, keď ten limit vyčerpá? Buď nenapíše žiaden liek, čo si ja neviem predstaviť, alebo bude predpisovať ďalej. Otázne je, ako sa k tomu postaví poisťovňa," hovorí MUDr. Monika Palušková, hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo.

Tie české sa k tomu postavili tak, že od lekárov, ktorí prekročili limit neoprávnene, žiadali peniaze za lieky späť. Podľa dostupných informácií sa táto suma v roku 2013 pohybovala na úrovni 330 miliónov českých korún. Všeobecní zdravotní pojišťovna ale nakoniec cúvla kvôli rozhodnutiu Ústavného súdu, ktorý označil plošné regulácie v zdravotnej starostlivosti za protiústavné. Slovenské poisťovne zatiaľ hmotnú zodpovednosť lekárov nepotvrdili, ale ani nevylúčili

Podľa hlavnej odborníčky pre všeobecné lekárstvo by sme žiadne limity nepotrebovali, keby sa poisťovne zamerali na obrovskú šedú zónu, v ktorej sa ročne strácajú desiatky miliónov eur. Kto lieky predpisuje sa totiž dá jednoducho zistiť aj dnes. Treba sa však pýtať, kto všeobecných lekárov o predpis liekov žiada? Špecialisti a nemocniční lekári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy