Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Juncker už do čela Európskej komisie kandidovať nebude
Zdielať na

Juncker už do čela Európskej komisie kandidovať nebude

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa nebude uchádzať o päťročný mandát v roku 2019. Povedal to v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu. Juncker je na čele exekutívy únie od roku 2014.

Juncker vyjadril pochybnosti o tom, že v rozhovoroch o odstúpení Británie, ku ktorej má dôjsť v dohľadnej dobe, udrží zostávajúci blok 27 členských krajín jednotu. "Ostatní členovia to ešte nevedia, ale Británia veľmi dobre vie, ako sa s tým vysporiadať," vyhlásil.

Uviedol tiež, že Británia nemôže vyjednať obchodné dohody, kým je platným členom Únie. Rovnako sa vyjadril k problematickému vyjednávaniu okolo gréckeho dlhu. Povedal, že žiadna krajina neurobila väčší krok, aby zlepšila konkurencieschopnosť tak ako Grécko. Aj napriek tomu môže tretí záchranný program stroskotať na tom, že Medzinárodný menový fond sa stále nerozhodol, či sa bude podieľať na ďalšej pomoci, ktorú Atény očakávajú.

https://twitter.com/itvnews/status/830446336172515330

Juncker bol v rokoch 1989-2009 luxemburským ministrom financií a v rokoch 2005-2013 prvým stálym prezidentom Euroskupiny. V roku 1989 utrpel pri dopravnej nehode vážne zranenie, po ktorom strávil dva týždne v kóme.

Súvisiace články