Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý Trumpom nariadený útok má civilnú obeť. Do Mexika pošle armádu
Zdielať na

Prvý Trumpom nariadený útok má civilnú obeť. Do Mexika pošle armádu

Google News Button Sledovať správy

Americká armáda v stredu priznala civilnú obeť pri víkendovom útoku na al-Káidu v Jemene. Prezident Donald Trump, ktorý nariadil zásah ako svoju prvú vojenskú akciu, vzdal hold členovi špeciálneho komanda, ktorý pri útoku zomrel. V telefonáte s mexickým prezidentom Trump údajne nevylúčil zásah amerických síl na území južného suseda.

Veliteľstvo americkej armády uviedlo, že pri útoku boli pravdepodobne zabití civilisti, medzi ktorými mohli byť aj deti. 

Bez prítomnosti médií

"Možné civilné obete, o ktorých vieme, boli zrejme zasiahnuté vzdušnou paľbou, ktorá bola povolaná na pomoc americkým jednotkám," stojí vo vyhlásení veliteľstva blízkovýchodných a ázijských operácií amerického vojska.

Trump sa na návšteve základne vojenského letectva v Doveri stretol s príbuznými Williama Owensa, ktorý bol členom komanda Navy SEALS zasahujúceho proti bunke al-Káidy v Jemene. Stretnutie, počas ktorého boli na základňu dopravené Owensove pozostatky, sa odohralo bez prítomnosti médií.

Nečakane silná obrana

Kritici z radov armády citovaní agentúrou Reuters tvrdia, že nedeľná operácia bola zle pripravená, čo stálo Owensa život. Akcia bola podľa troch armádnych zdrojov Reuters nedostatočne spravodajsky zaistená a nemala pozemnú podporu. 

Útočiace komando sa stretlo s nečakane silnou obranou a čelilo ostreľovačom či nášľapným mínam. Traja americkí vojaci sa zranili.

Vedľa 14 radikálov naviac podľa miestnych lekárov zahynul aj rad nevinných ľudí vrátane desiatich žien a detí. Bola medzi nimi aj osemročné dcéra radikála Anwara al-Awlakiho. "Strela ju zasiahla do krku, krvácala dve hodiny a potom zomrela. Prečo zabíjajú deti? Toto je nová vláda, je to veľmi smutné, veľký zločin," povedal starý otec nebohého dievčaťa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy