Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Britský parlament podporil začatie rokovaní o brexite
Zdielať na

Britský parlament podporil začatie rokovaní o brexite

LONDÝN / Britský parlament v prvom čítaní podporil návrh zákona o aktivácii článku 50 lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje začať rokovanie o odchodu Británie z Európskej únie, takzvaný brexit. Vládni konzervatívci sa spojili s opozičnými labouristami a pre návrh poslancov hlasovalo 498 poslancov, proti bolo 114, uviedla spravodajská stanica BBC.

Proti spusteniu procesu rokovania sa nakoniec postavil jediný konzervatívny poslanec. Aj napriek tomu, že brexit predtým odmietala väčšina jeho straníckych kolegov. Tí ale nakoniec rešpektovali výsledky referenda, v ktorom sa minulý rok v júni väčšina hlasujúcich vyslovila pre odchod z Únie. 

U oozičných labouristov bola vzbura znateľnejšia. Napriek výzve lídra Jeremyho Corbyna, aby podporili zákon, hlasovalo proti 47 jeho spolustraníkov, vrátane dvoch teraz už bývalých členov tieňového kabinetu. 

Obe hlavné strany tak ľahko zlomili odpor zbytku opozície, teda liberálov a škótskych nacionalistov, ktorí sa ešte predtým pokúsili presadiť svoj návrh zabraňujúci spusteniu brexitu. Ten ale viac než 330 hlasmi proti stovke odmietli. 

Schvalovací proces zákona o začatie brexitu ešte prejde parlamentnými výbormi a záverečným hlasovaním pravdepodobne 8. februára. 

Zákon predložila poslancom vláda na základe rozhodnutia najvyššieho súdu, podľa ktorého podobný závažný krok musí kabinetu schváliť parlament. Po očakávanom súhlase parlamentu posúdi text Snemovňa lordov, a to do 7. marca. Posledným krokom má byť potvrdenie zákona o brexite kráľovnu Alžbetou II. 

Britská vláda sľúbila európskym partnerom, že rokovanie o podmienkach brexitu, ktoré by mohlo trvať až dva roky, začne do konca marca 2017. Zrejme tak urobí už 9. marca na samite EÚ v Bruseli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy