Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sýrska rodina volila Donalda Trumpa, jej príbuzných následne deportovali z USA
Zdielať na

Sýrska rodina volila Donalda Trumpa, jej príbuzných následne deportovali z USA

USA / Sarmad Assali's je ortodoxná kresťanka s platnými vízami. Jej rodina ostala visieť na letisku vo Philadelphii, odkiaľ ju imigračný úradník nechal deportovať. Spolu s manželom volila Donalda Trumpa.

"Rozumiem, že Ameriku chce urobiť opäť bezpečnou, všetci to chceme. Ale ľudia nás potrebujú a my tam potrebujeme byť pre nich," povedala Sarmad Assali pre nbcphiladelphia. Spolu s manželom, doktorom Ghassanom Assali, sú majiteľmi zubnej ambulancie a získali titul na Univerzite New York. Pochádzajú zo Sýrie, ale v Spojených štátoch žijú 20 rokov.

Assalini dvaja bratia, ich ženy a dve deti, sa do USA pokúsili dostať ešte v roku 2003 kým bývali v Sýrii. Ich žiadosť schválili až v decembri 2016.

Keď však počas víkendu pristáli na medzinárodnom letisku vo Philadelphii, zadržal ich imigračný úrad a poslal ich naspäť 18 hodinovým letom. 

K ich zadržaniu a vyhosteniu prišlo iba niekoľko hodín po tom, čo nový americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie, ktoré zakazuje vstup do Spojených štátov ľuďom zo siedmych, prevažne moslimských krajín, vrátane Sýrie.

"Dvaja muži zákona čakali na nich na letisku. Spýtali sa ich, či sú zo Sýrie a keď odpovedali, že áno, zobrali ich so sebou," hovorí Assali, ktorá ich tiež čakala na letisku. Jej príbuzní, ortodoxní kresťania napriek tomu, že mali platné víza ako aj zelené karty, sa nasledujúcim letom museli vrátiť do oblasti Blízkeho východu. Nasledujúci deň náčelník generálneho štábu Bieleho domu oznámil, že toto nariadenie sa nevzťahuje na držiteľov zelených kariet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy