Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Počas brexitu nebudeme naivní, ale ani agresívni, vraví vyjednávač Komisie
Zdielať na

Počas brexitu nebudeme naivní, ale ani agresívni, vraví vyjednávač Komisie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico verí, že hlavnému vyjednávačovi Európskej komisie v otázke vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie Michelovi Barnierovi sa podarí s podporou 27 členských krajín vyrokovať dohodu, ktorá bude viesť k vyváženým vzťahom s Veľkou Britániou. Diabol je skrytý v detailoch, upozorňuje Fico.

"Záleží nám na vyvážených, efektívnych a dobrých, priateľských vzťahoch s Britániou," uviedol vo štvrtok v Bratislave po rokovaní s Barnierom, ktorý od svojho nástupu do funkcie 1. októbra už navštívil polovicu členských krajín únie a rokoval na tému brexitu aj so zástupcami europarlamentu.

Slovenský premiér dodal, že na dnešnom rokovaní ho hlavný vyjednávač informoval o časovom harmonograme a pracovných metódach, ktoré chce uplatniť po tom, ako Veľká Británia oficiálne oznámi svoj odchod z únie. Michel Barnier po stretnutí vyhlásil, že nemôže zatiaľ hovoriť o konkrétnych meritórnych otázkach rokovaní. Zároveň ale vyhlásil, že "naša pozícia nebude ani agresívna a ani naivná". Pre nás je mimoriadne dôležité zachovať jednotu na úrovni 27 členských štátov a zachovanie štyroch základných slobôd (sloboda pohybu tovaru, služieb, pracovných síl a kapitálu), dodal.

Špecifický problém Slovenska

Slovenský premiér po stretnutí vo vyhlásení pre médiá zdôraznil, že Slovensko bude pozorne sledovať proces negociácií. Bude to neuveriteľne ťažký proces a bude platiť, že diabol je skrytý v detailoch. Zdôraznil, že vyjednávač má plnú podporu vlády Slovenskej republiky. Dodal, že si plne uvedomujeme, že jedine eurokomisia môže na dennej báze viesť všetky vyjednávania s Veľkou Britániou. Uviedol ale, že by Slovensko privítalo, ak by do tohto procesu boli okrem komisie zapojení aj europarlament a rada zložená z premiérov a prezidentov.

Barniera na stretnutí informoval o špecifikom probléme Slovenska, a to o pomerne veľkom počte Slovákov v Británii a o tom, že to nie je len otázka Slovenska. Zároveň zopakoval, že Slovensko rešpektuje nevyhnutnú jednotu 27 krajín únie. Nie je možné podľa Fica, aby boli individuálne rokovania a dôležité je, aby neboli žiadne vyjednávania, pokiaľ Británia oficiálne neoznámi začiatok procesu vystúpenia. Fico tiež zopakoval, že odmietame politiku vyberania „hrozienok z koláča“. Za absolútne sväté označil štyri základné slobody, o ktorých sa nedá prakticky viesť nejaká negociácia.

Navštívi členské štáty Únie

Hlavný vyjednávač Európskej komisie v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ Michel Barnier avizoval, že do konca roka navštívi 27 metropol krajín Únie, aby si urobil obraz o tom, ako si členské krajiny predstavujú rokovania o brexite a čo od tohto procesu očakávajú. Upozornil, že o svojich zisteniach bude informovať až po skončení všetkých konzultácií. Barnier je bývalý podpredseda komisie a niekdajší eurokomisár pre vnútorný trh a služby.

V júnovom referende Briti rozhodli o odchode krajiny z Európskej únie. Oficiálne premiérka Theresa May ešte nepožiadala o aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje pravidlá pre vyjednávací proces o odchode členskej krajiny z EÚ. Britská premiérka sľubuje, že tak urobí do marca budúceho roka a to aj napriek tomu, že Najvyšší súd vo Veľkej Británii 3. novembra rozhodol, že tak nemôže oficiálne urobiť bez súhlasu britského parlamentu. Vláda sa voči tomuto rozhodnutiu súdu odvolala a výsledok odvolacieho konania by mohol byť známy začiatkom roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy