Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zomrel najdlhšie vládnuci panovník na svete, smútok v Thajsku potrvá rok
Zdielať na
Politika

Zomrel najdlhšie vládnuci panovník na svete, smútok v Thajsku potrvá rok

Google News Button Sledovať správy

BANGKOK / Vo veku osemdesiatosem rokov zomrel thajský kráľ Pchúmpipchon Adundét. Najdlhšie vládnuci panovník na svete mal vážne zdravotné problémy. Na čele krajiny stál od roku 1946. Mal by ho nahradiť jeho šesťdesiatštyri ročný syn Mahá Vatčirálngkón.

"Jeho veličenstvo zomrelo v nemocnici Siriradž," citovala vyhlásenie kráľovského paláca agentúra Reuters.

Zákaz akýchkoľvek osláv

V čase oznámenia smrti prerušili všetky thajské televízie svoje programy, aby v priamom prenose priniesli zábery z nemocnice a jej okolia, kde plakali stovky ľudí.

Thajské úrady vyhlásili v piatok voľno, ďalších 30 dní potrvá v krajine štátny smútok, počas ktorého budú vlajky na pol žrde. Zakázané sú akékoľvek oslavy. Obdobie smútku bude trvať rok.

Väčšina bola oblečená v ružovej a žltej farbe, čo sú podľa astrológov monarchove šťastné farby.

Nervozita počas dňa

O zhoršenom zdravotnom stave thajského kráľa písali médiá už niekoľko dní. Panovník absolvoval minulý víkend niekoľko zákrokov v nemocnici a údajne bol napojený na umelú ľadvinu a pľúca.

V krajine, kde je monarchia najvyššou morálnou autoritou, panovala počas dňa nervozita. Vláda už skôr vyzvala verejnosť, aby nereagovala na fámy, ktoré kolovali po sociálnych sieťach. 

Profimedia

​Rok mimo diania

Kráľa v stredu navštívili jeho štyri deti, vrátane korunného princa, ktorý sa kvôli otcovmu zdravotnému stavu vrátil zo zahraničia.

Šéf vládnucej vojenskej junty v ten istý deň zrušil plánovanú návštevu provincie na východe krajiny s odôvodnením, že sa pripravuje na prijatie u korunného princa.

Osemdesiatosem ročný monarcha, ktorý zasadol na trón v roku 1946, síce nespravoval politickú moc, ale bol považovaný za záruku stability krajiny. Na verejnosti sa neukázal rok.

Vážnymi zdravotnými problémami trpel od roku 2006 a od tej doby bol často hospitalizovaný.

Citlivé téma

Následníkom trónu je jeho jediný syn Maha Vatčirálongkón. Vzhľadom k polobožskému postaveniu kráľa a neistote ohľadom princovej osobnosti je otázka nástupníctva v Thajsku mimoriadne citlivou témou.

Po smrti Adundéta je momentálne najdlhšie vládnucim monarchom na svete britská kráľovna Alžbeta II. Tento rok oslávila deväťdesiate narodiny, z toho na tróne je viac ako 64 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy