Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ruské voľby neprekvapili, zvíťazili Putinovi ľudia
Zdielať na

Ruské voľby neprekvapili, zvíťazili Putinovi ľudia

Google News Button Sledovať správy

MOSKVA / Zrejme až 343 kresiel v 450-člennej Štátnej dume. Lepší výsledok si strana Jednotné Rusko ani nemohla želať. Volební komisári zatiaľ sčítali len 93 percent odovzdaných hlasov, no už teraz je jasné, že strana blízka prezidentovi Putinovi je jasným víťazom ruských volieb.

Najmenej o sto kresiel viac. Drvivá porážka súperov. A kritika odporcov, že voľby boli zmanipulované a nefér. Jednotné Rusko voľby jednoznačne a s vysokým náskokom pred súpermi vyhralo. Zo 450 kresiel v štátnej dume je podľa volebnej komisárky vyše 343 v rukách tejto strany. Volebný zisk vyše 53 percent odovzdaných hlasov je podľa prezidenta ukážkou dôvery v súčasnú vládu. "Volebný výsledok je dôkazom, že ľudia vidia, že strana Jednotné Rusko je vedúcou silou, ktorá robí pre obyvateľov to najlepšie," vyhlásil Putin

Na druhom mieste zatiaľ skončili členovia Komunistickej strany Ruskej federácie so ziskom takmer 13,9 percent. Tretí sú prívrženci Liberálno-demokratickej strany s 13,7 percentami. Ľavicový spojenec Jednotného Ruska, strana Spravodlivé Rusko, získala 6,2 percenta. Všetky spomenuté strany však väčšinou aj tak hlasujú zhodne s lídrom volieb.

Nízka účasť

Jediným negatívom celých volieb je podľa Vladimíra Putina síce nižšia, zato stále významná volebná účasť. Voliť prišlo k urnám len 47,8 percent oprávnených voličov. V parlamentných voľbách v roku 2011 hlas odovzdalo 60 percent obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy