Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Putin nechce dobyť Pobaltské krajiny s použitím jadrových zbraní
Zdielať na

Putin nechce dobyť Pobaltské krajiny s použitím jadrových zbraní

Zdroj: Shutterstock

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin označil za nezmysel a špekulácie, že Rusko ohrozuje Pobaltské krajiny a že by mohli proti svojim susedom použiť jadrové zbrane.

Práve obavy z ruskej agresívnej politiky po anexii Krymu a rozprúdenia konfliktu na východe Ukrajiny viedli Severoatlantickú alianciu na júlovom samite k rozhodnutiu rozmiesniť v Poľsku a Pobaltí štyri aliančné vojská ako prejav odhodlania brániť spojencov.

"Všetci ľudia so zdravým rozumom, ktorí sa zaoberajú reálnou politikou, chápu, že je úplný nezmysel odvolávať sa na hrozby z Ruska voči povedzme Pobaltiu," povedal Putin agentúre Bloomberg v rozhovore, ktorý Kremeľ dnes zverejnil v plnom znení. "Či sa snáď chystáme bojovať s NATO? Koľko ľudí žije v členských krajinách NATO? Asi 600 miliónov, že? Ale v Rusku žije 146 miliónov ľudí. Áno, sme najväčšia jadrová veľmoc, ale vari skutočne predpokladáte, že sa chystáme dobyť Pobaltie s použitím jadrových zbraní? Čo je to za nezmysel?" 

Moskva si podľa Putina želá, aby vplyv Ruska bol zjavný a podstatný, ale "vkladáme do toho absolútne mierový a pozitívny obsah", teda má ísť o "vplyv ekonomický, humanitárny, vplyv súvisiaci s rozvojom a rovnoprávne spolupráce s našimi susedmi," dodal.

Vzťahy Ruska so Západom prudko ochladli po ruskej anexii Krymu a rozpútanie proruského povstania na východe Ukrajiny proti novému prozápadnému režimu v Kyjeve na jar 2014. Uverejnenie západných sankcií proti Rusku viedli Moskvu k odvete v podobe zákazu dovozu západných potravín.

Komentátori pripomínajú, že nie všetci ruskí predstavitelia sú tak "mierumilovní" ako ruský prezident. Napríklad poslanec a líder nacionalistov Vladimir Žirinovskij svojho času vyhrážal Pobaltiu a Poľsku "zničujúcim kobercovým bombardovaním" a šéf štátneho mediálneho holdingu a televízny komentátor Dmitrij Kiseljov zase hrozil tým, že "Rusko je jediná krajina na svete, ktorá je skutočne schopná premeniť USA v rádioaktívny popol."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy