Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putin a Erdogan chcú mať zase dobré vzťahy, zrušia medzi sebou sankcie
Zdielať na

Putin a Erdogan chcú mať zase dobré vzťahy, zrušia medzi sebou sankcie

Zdroj: SITA

PETROHRAD / Prioritou pre Rusko a Turecko je návrat k predkrízovým pomerom, teda do obdobia pred minuloročným novembrom, kedy tureckú stíhačku pri turecko-sýrskych hraniciach zostrelil ruský bombardér. Po rokovaní s tureckým prezidentom Erdoganom to v Petrohrade povedal ruský prezident Vladimír Putin.

"Chceme plne obnoviť vzťahy s Tureckom a urobíme to," uistil Putin novinárov na tlačovej konferencii. Rusko postupne protiturecké sankcie zruší. Podľa ruského prezidenta je možné nájsť zhodu aj na riešenie sýrskej krízy, kde sa názory rozchádzajú. Obe krajiny majú podľa neho na urovnaní konfliktu záujem. 

Podľa zdrojov z tureckej delegácie, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, prebehlo rokovanie vo veľmi pozitívnom ovzduší. Obe krajiny majú "jasný zámer" normalizovať vzťahy a sú odhodlané pohnúť sa dopredu.

Zmrazené vzťahy

Minuloročný turecký útok zmrazil vzťahy oboch krajín a viedol zo strany Ruska k vyhláseniu protitureckých sankcií. Po zásahu ruského lietadla zahynul jeden z pilotov, keď ho po katapultovaní zasiahla streľba zo zeme. Pri záchrannej operácii naviac povstalci zabili ďalšieho ruského vojaka. Druhý pilot bol prostredníctvom armády sýrskeho vládneho režimu odovzdaný Rusom.

Putin dnes prehlásil, že protiturecké sankcie bude Rusko rušiť "krok za krokom". Otázka ruských charterových letov do Turecka, na ktorých do značnej miery závisí objem turistiky, bude vyriešená už v blízkej budúcnosti. 

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev k tomu dodal, že potravinové embargo, vyhlásení proti Turecku, môže byť úplne zrušené do konca roka. Rusko musí vraj najskôr znova preveriť kvalitu tureckých exportných produktov. 

Normalizácia v záujme oboch krajín

Turecký prezident potvrdil, že normalizácia stykov s Moskvou je v záujme oboch krajín. Vzťahy, ktoré vstupujú do "úplne nového obdobia" sú vraj teraz silnejšie a odolnejšie voči krízam. Turecko podľa Erdogana rozšíri spoluprácu s Ruskom v mnohých oblasstiach vrátane zbrojeného priemyslu. 

Rýchlo bude realizovaný projekt Turkish Stream, nový rusko-turecký plynovod nahrádzajúci neuskutočnený plán plynovodu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu cez Čierne more na Balkán, Rusko v Turecku postaví prvú jadrovú elektráreň. 

Pokus o prevrat odsúdil

Erdogan, ktorý na tlačovej konferencii označil Putina za "drahého priateľa" znova poďakoval Putinovi za loajalitu, ktorú mu preukázal po nedávnom nepodarenom puči časti tureckej armády. Vtedajší telefonát z Kremľu vraj pre tureckého prezidenta znamenal "psychologicky mnoho". 

Putin aj dnes pokus o prevrat dôrazne odsúdil. "Chcem znova zopakovať naše zásadné stanovisko, že sme vždy kategoricky proti akýmkoľvek pokusom o protiústavnej akcie. Dúfam, že pod vašim vedením sa turecký ľud s týmto problémom vyrovná a že poriadok a ústavné pomery budú obnovené," povedal Erdoganovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy