Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Erdogan pre CNN: pri pokuse o puč som o vlások unikol smrti
Zdielať na

Erdogan pre CNN: pri pokuse o puč som o vlások unikol smrti

ANKARA / Súd v Ankare uvalil v súvislosti s piatkovým zameraným pokusom o puč väzbu na ďalších 68 ľudí. Prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovore pre americkú televíziu CNN uviedol, že pri pokuse o prevrat len o vlások unikol smrti. Zopakoval taktiež ochotu podporiť znovuzavedenie trestu smrti.

Vo väzbe skončili príslušníci armády a študenti, ktorí čelia obvineniu z porušenia ústavy, členstva v teroristickej organizácii či úmyselného zabitia. Hrozia im doživotné väzenia, uviedla štátna tlačová agentúra Anadolu. Dvadsaťjeden ďalších zadržaných úrady prepustili, naďalej sú ale pod policajným dohľadom.

Pučisti vtrhli do hotela

Prezident Erdogan v rozhovore poskytnutom CNN uviedol, že pučisti v piatok vtrhli do hotela, kde bol na dovolenke so svojou rodinou a zabili dvoch z jeho osobných strážcov. "Keby som tam zostal o desať, pätnásť minút dlhšie, tak by ma buď zabili alebo zajali," povedal.

Erdogan bol d čase začiatku piatkového pokusu o vojenský prevrat na dovolenke v letovisku Marmaris pri Egejskom mori. Po niekoľkých hodinách pod kontrolou pučistov sa podľa prezidenta podarilo silám verným tureckej vláde získať po kontrolu Atatürkove medzinárodné letisko. Erdogana následne do Istanbulu priletel. Na letisku ho údajne privítalo približne desať tisíc prívržencov.

Trest smrti

V rozhovore pre CNN turecký prezident znova zdôraznil, že je ochotný obnoviť v krajine trest smrti, pokiaľ sa na tom zhodne ústavná väčšina v parlamente. Turecký ľud si podľa neho praje "rýchly koniec" a nie účastníkov zmareného puču "držať dlhé roky vo väzení a živiť".

Posledná poprava sa v Turecku uskutočnila v roku 1984, najvyšší trest bol zrušený v roku 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Európskej únie. Brusel už Turecko varoval, že trest smrti je nezlúčiteľný s členstvom v EÚ.

Vydanie Gülena

Turecko podľa CNN v nadchádzajúcich dňoch oficiálne požiada USA o vydanie duchovného Fethullaha Gülena, ktorý je podľa Erdogana strojcom piatkového pokusu o prevrat. Doteraz to Erdogan urobil len neformálne v rozhovore s prezidentom Barackom Obamom.

Gülen, ktorý dlhodobo žije v exile v USA, akýkoľvek podiel na puči odmieta. Existuje podľa neho možnosť, že ho Erdogan zinscenoval, aby si upevnil moc v krajine. Podľa tureckého prezidenta Ankara požiada o vydanie Gülenových spolupracovníkov aj ďalšie krajiny v Európe a Afrike.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy