Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Život v Istanbule sa vracia do starých koľají, tanky striedajú oslavujúci ľudia
Zdielať na

Život v Istanbule sa vracia do starých koľají, tanky striedajú oslavujúci ľudia

ISTANBUL / V najväčšom tureckom meste v Istanbule je reportér TV JOJ Rastislav Striško spolu s kolegom Tomášom Szabóm. Nakrúcali na letisku aj v uliciach mesta. Turci oslavujú svojho prezidenta, v noci aj počas dňa chodia so štátnymi vlajkami, ktoré zdobia autá aj autobusy. Pre mnohých je turecký prezident symbolom ich demokracie.

Ulice Istanbulu sú plné oslavujúcich ľudí. Vojenské tanky z ulíc miznú, zaplnili ich mladí ľudia s červenými zástavami.

Ani na letisku, na ktorom štáb TV JOJ pristál v noci, nič nepripomínalo to, že v krajine bol pred 48 hodinami pokus o štátny prevrat. pasažieri tam nestretli ozbrojených policajtov či armádu.

Od piatku na letisku

Bulharku žijúcu v USA Mariu vystrašilo dianie v meste. Tisícový dav Turkov išiel priamo na letisko s kameňmi v ruke.

"Pokojne som čakala pri odletovej bráne. Prestupovala som na let do Sofie. Chcela som navštíviť rodičov. Zrazu všetky lety zrušili. Zbadala som asi päť až šesťtisícový dav ľudí, ktorí kričali meno Erdogana. Jeden veľký muž začal pri nás kričať, aby sme si ľahli na zem. Skryla som sa za nejakú bariéru. Okná aj podlaha sa triasli, keď pristával veľký vrtuľník," opisuje situáciu Maria Karpenter.

Maria je od piatka na letisku. Čaká na to, ako turecké aerolínie vyriešia jej odlet späť do Spojených štátov amerických.

Po celom meste ozbrojení policajti

Od skorého rána do centra mesta mieria ľudia, aby podporovali tureckého prezidenta Erdogana. Ulice nestráži ozbrojená armáda, ale policajti s automatickými puškami.

na križovatkách boli špeciálne policajné autá. Miestny policajný úrad a jeho okolie strážili ozbrojení policajti tiež.

Erdogana oslavovali aj mladí Turci v autobuse. Jedným z nich je Gehnan, ktorý bojoval proti vojakom zapojeným do pokusu o prevrat. "Cítime sa dnes veľmi silní. To všetkým dávame najavo. A takto vyjadrujeme naše odhodlanie bojovať za našu demokratickú vládu a našu slobodu. Podporujeme prezidenta Erdogana," hovorí Gehnan.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy