Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Turecké úrady zatkli pre pokus o puč šesť tisíc ľudí
Zdielať na

Turecké úrady zatkli pre pokus o puč šesť tisíc ľudí

Zdroj: SITA

ANKARA / Turecká vláda obnovila plnú kontrolu nad celou krajinou. Na twitteri to uviedol turecký vicepremiér Mehmet Şimşek. Úrady v súvislosti s pučom zadržali už približne šesť tisíc ľudí. Zdroj agentúry Reuters uviedol, že v Istanbule stále odoláva vládnym silám niekoľko skupín pučistov. Nepredstavujú podľa neho ale žiadne riziko.

"Rozhodli sme o všetkých potrebných opatreniach. Máme všetko pod kontrolou. Nie je dôvod sa obávať," napísal Şimşek v príspevku na twitteri, ktorý adresoval predovšetkým zahraničným investorom.

Aké "opatrenia" vláda po konzultácii s centrálnou bankou prijala, ale vicepremiér neupresnil. Politická stabilita Turecka ale podľa neho po neúspešnom puči posilnila.

Niektorí pučisti sa nechcú vzdať

Podľa zdroja agentúry Reuters zostáva v Istanbule niekoľko skupín účastníkov pokusu o prevrat, ktorí sa odmietajú vzdať, nepredstavujú už žiadne riziko.

Ostatné turecké mestá sú pod kontrolou vlády. Zatiaľ unikajú niektorí vysoko postavení členovia armády, budú ale chytení veľmi skoro, dodal zdroj z radov vysoko postavených predstaviteľov krajiny.

Zatkli 6 000 ľudí

Celkom už úrady dali v súvislosti so zmareným pučom zatknúť okolo šesť tisíc ľudí, uviedol podľa štátnej agentúry Anadolu minister spravodlivosti Bekir Bozdag. Väčšinou sa jedná o príslušníkov armády, sudcov a štátnych zástupcov. "Veľké upratovanie" bude podľa Bozdaga pokračovať.

Agentúra DPA uviedla s odvolaním na vládne zdroje, že pučisti majú pod kontrolou ešte šesť stíhačiek F16. Odleteli údajne z leteckej základne v juhotureckom Diyarbakire, preleteli nad Istanbulom a Ankarou a následne pristáli na základni pri stredotureckom meste Malatya.

V noci na dnes nad Istanbulom hliadkovalo päť stíhačiek F16 z leteckej základne Eskişehir s pilotmi vernými vláde a prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Najčítanejšie správy