Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Útoky a pokus o prevrat paralyzovali Istanbul od turistov
Zdielať na

Útoky a pokus o prevrat paralyzovali Istanbul od turistov

ISTANBUL / V Istanbule takmer nenájdete človeka, ktorý by neoslavoval potlačenie pokusu o vojenský prevrat. Z noci na pondelok už v uliciach veľkomesta, v ktorých nakrúcal štáb televízie JOJ, hluk ako prejav podpory vlády, utíchol. Ľudia premýšľajú čo bude ďalej. Zaujímajú sa o to, prečo vlastne k pokusu o prevrat došlo.

Počas poslednej noci bolo oslavujúcich Turkov v uliciach menej. Štyridsaťročný taxikár Murat je jeden z tých, ktorý v piatok po vypuknutí akcie utekal ulicami Istanbulu. A to že vláda po zmarenom pokuse o vládny prevrat teraz zatýka tisícky ľudí vníma ako správnu vec.

"Erdogan je pre mňa prezident číslo jeden, ktorý pre nás robí veľa. Kto by prišiel po Erdoganovi? Niekto to by tak miloval Turkov? Je pracujem a hoci nezarobím veľa, som spokojný," povedal taxikár Murat Erkan.

Podporujem prezidenta

Pod osvetlenými minaretmi Modrej mešity sultána Ahmeda sa nenachádzali takmer žiadni ľudia. Teroristické útoky spred niekoľkých týždňov islamistov Daeš či kurdských pracujúcich PKK Istanbul paralyzovali od turistov. Pár metrov od mešity má svoj obchod s ručne tkanými kobercami už 20 rokov Irfan Parlak. Je Kurd a piatkový pokus o puč zmaril ich ďalšie predstavy o tom, že sa im do obchodov vrátia zákazníci.

"Ja tiež podporujem prezidenta Erdogana. Keď zničíme ISIS, keď prestanú teroristické útoky, keď nebudú pokusy o prevrat, situácia sa určite zlepší," myslí si manažér obchodu s kobercami Irfan Parlak.

Gilen z Ameriky

"Ja si nemyslím, že taký nebezpečný pokus o vojenský prevrat bol v prospech niekoho, alebo niečoho. Ja si myslím, že je to veľmi tragická udalosť a je smutné, že sa tak stalo," telefonuje politická komentátorka žijúca v Istanbule Silvia Tiryaki.

Na to, že sa pred dvomi dňami pokúsili vrcholoví vojenskí generáli prevziať moc nad krajinou, má svoju odpoveď. "Prečo Gilena teraz Američania nechcú vydať Tureckým orgánom? Veď je to jasné, lebo vedia, že to nariadil on priamo z Ameriky," myslí si Parlak.

Od obchodníka s kobercami je to len na skok ku Bailike svätej múdrosti. Pred Hagia Sofia, niekdajším chrámom  katolíckej cirkvi, neskôr mešitou a terajším múzeom, predávajú okrem suvenirov aj dennú tlač. Na titulných stránkach novín bolo vidieť, koho turecká vláda označuje z astrojcov piatkovej krvavej noci. Toto sú Gilenovi teroristi, hlása jeden titulok z Novín.

V Turecku je redaktor televízie JOJ Rastislav Striško:

Najčítanejšie správy