Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident Erdogan ruší vojenské školy, armádu podriaďuje úradom
Zdielať na

Prezident Erdogan ruší vojenské školy, armádu podriaďuje úradom

Zdroj: SITA

ANKARA / Turecká vláda zatvorí vojenské školy a velenie armády bude úplne podriadené ministerstvu obrany. Oznámil to prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý tak prišiel s ďalším krokom v reakcii na nedávny zmarený pokus o prevrat.

Recep Tayyip Erdogan v rozhovore pre televíznu stanicu A Haber vyhlásil, že všetky vojenské akadémie budú nahradné novo vytvorenou národnou vojenskou univerzitou. Rozhodnutie podľa agentúry Reuters oficiálne vstúpi do platnosti publikáciou vo vládnom vestníku v nedeľu. 

Všetci vojenskí velitelia budú zároveň po novom podliehať priamo ministrovi obrany, čo armádu, ktorej časť stála za prevratom, plne podriadi civilnému veleniu krajiny. 

Čistky v inštitúciách

Erdogan v rozhovore tiež uviedol, že obmedzí veľkosť vojenského žandárstva, čo je časť armády zodpovedajúcej za udržiavanie poriadku v niektorých častiach krajiny nespadajúcich pod právomoci polície. 

Prezidenta, ktorý zavádza v krajine stále tvrdý islamský režim, sa časť ozbrojených síl pokúsila zvhrnúť 15. júla. Prevrat sa ale nepodaril a Erdoganov režim následne pristúpil k tvrdým čistkám v štátnych inštitúciách, ktoré sa doteraz dotkli viac než 60 000 vojakov, policajtov, sudcov, štátnych zástupcov alebo učiteľov, ktorí boli buď zatknutí, alebo prepustení z práce. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy