Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Turecko zablokuje migračnú dohodu, ak Únia nezručí víza, odkazuje Erdogan
Zdielať na

Turecko zablokuje migračnú dohodu, ak Únia nezručí víza, odkazuje Erdogan

ISTANBUL / Turecký parlament zablokuje ratifikáciu migračnej dohody s Európskou úniou, ak Brusel neumožní Turkom sľúbené zavedenie bezvízového styku. Podľa agentúry AFP to v utorok povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký parlament podľa prezidenta zastaví príslušný legislatívny proces, ktorý marcová dohoda s Európskou úniou predpokladá. "Pokiaľ nedôjde k zrušeniu víz, z parlamentu Tureckej republiky nevyjde žiadne rozhodnutie, žiadny zákon v súvislosti s vykonávaním dohody o spätnom preberaní osôb," povedal Erdogan počas tlačovej konferencie po humanitárnom summite OSN v Istanbule.

Čakajú sľúbené miliardy

Turecký prezident si tiež posťažoval, že Ankara stále nedostala od Únie sľúbené miliardy eur na náklady spojené s pobytom blízkovýchodných utečencov na tureckom území.

Nemecká kancelárka Angela Merkel v pondelok na okraj summitu Erdogana upozornila na to, že Ankara musí splniť všetky podmienky Európskej únie, vrátane revízie protiteroristických zákonov, ak chce dosiahnuť bezvízový styk s Úniou.

Pochybnosti Angely Merkel

Angela Merkel zároveň vyjadrila pochybnosti, či vzhľadom na turecký odpor v otázke zmienených zákonov bude možné, aby Brusel zrušil vízovú povinnosť pre Turkov do konca júna, ako Ankare v rámci migračnej dohody pôvodne sľúbil. To posilňuje obavy z toho, že sa príliv utečencov smerujúcich cez Turecko do Grécka a zvyšku Európu opäť zvýši, pokiaľ prestane Ankara na ich pohyb dohliadať.

Turecko musí splniť 72 podmienok pred tým, než sa budú jeho občania môcť začať voľne pohybovať v schengenskom priestore bez hraničných kontrol. Týkajú sa zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Podľa Európskej únie zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony.

Protiteroristické zákony

Ankara opakuje, že napríklad protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov umlčuje tiež opozíciu v krajine, meniť neplánuje. Dôvodom je situácia, v ktorej sa Turecko teraz nachádza vzhľadom na boj proti takzvanému Islamskému štátu a proti Kurdom.

Bezvízový styk je súčasťou dohody medzi EÚ a Tureckom:

Zdielať na

Najčítanejšie správy