Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viliam Čislák porušil ústavný zákon, tvrdí Beblavý. Exminister sa bráni
Zdielať na

Viliam Čislák porušil ústavný zákon, tvrdí Beblavý. Exminister sa bráni

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý minister zdravotníctva Viliam Čislák podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého porušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu. Exminister totiž prijal prácu v spoločnosti prevádzkujúcej sieť zdravotníckych polikliník patriacej do portfólia finančnej skupiny Penta.

Viliam Čislák pritom ešte ako šéf rezortu zdravotníctva odklepol spoločnosti európske dotácie v sume takmer pol milióna eur. Podľa Miroslava Beblavého nemal Čislák s ProCare spolupracovať skôr, než mu skončilo zákonom stanovené obmedzenie.

Spoločnosť tvrdí, že angažovaním Čisláka neporušuje zákon.

K podnetu sa vyjadril aj exminister. "Počas celej mojej kariéry som sa pohyboval v oblasti zdravotníctva na rôznych pozíciach. Je prirodzené, že po ukončení práce na ministerstve zdravotníctva budem mať ambíciu pokračovať v tomto odbore. Zmluva, ktorú mám uzavretú so spoločnosťou ProCare, neporušuje žiaden zákon. Spájanie môjho mena s pridelením dotácie pre spoločnosť Wesper a.s je zavádzaním zo strany poslanca Beblavého. Spoločnosť ProCare bola len jednou zo spoločností, ktoré sa uchádzali o získanie eurofondov v rámci zverejnenej výzvy. Takisto ako táto spoločnosť získali podporu aj ďalšie súkromné polikliniky, ktoré splnili všetky vypísané podmienky. Rozhodol som sa zverejniť základné informácie mojej zmluvy so spoločnosťou ProCare a.s., ktorá mi dala na to dala svoj súhlas. V prípade potreby som pripravený tieto skutočnosti vysvetliť aj výboru národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií a to aj napriek tomu, že kategoricky odmietam akékoľvek porušenie zákona a ochrane verejného záujmu," píše vo svojom stanovisku.

Informácie zo zmluvy

Zmluvné strany:
- ProCare a.s., Eistensteinova 23-25, 85101 Bratislava a MUDr. Viliam Čislák
Doba trvania zmluvy:
- Od 27.6.2016 do 30.6.2017
Miesto výkonu práce:
- Košice
Náplň práce :
- Zamestnanec vykonáva odbornú činnosť podľa pokynov generálneho riaditeľa, riadne vyhotovuje a vedie súvisiace dokumentácie a poskytuje odborne konzultácie a poradenstvo manažmentu spoločnosti v oblasti svojej činnosti. Pripravuje analýzu situácie v zdravotníctve, v zariadeniach ProCare a.s. s cieľom zefektívniť procesy a nastavenie práce lekárov, iného medicínskeho personálu. Pripravuje analýzu situácie v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti na východnom Slovensku.
Výška odmeny:
- 2 500 eur brutto mesačne, počas trvania zmluvy, ktorá je na dobu určitú

Podnetom Miroslava Beblavého sa bude zaoberať výbor národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií zrejme už v stredu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy