Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministri zahraničných vecí hovorili o Turecku, extrémizme i terorizme
Zdielať na

Ministri zahraničných vecí hovorili o Turecku, extrémizme i terorizme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vzťahy Európskej únie a Turecka boli jednou z dominantných tém neformálneho stretnutia ministrov zahraničia členských štátov Európskej únie, ktoré sa v piatok a sobotu konalo v Bratislave. Ministri sa touto problematikou zaoberali už dvakrát, potvrdil slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

V piatok o nej rokovali zástupcovia 28 členských štátov Únie, v sobotu diskutovali aj so svojím tureckým rezortným kolegom Ömerom Çelikom. Podľa vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničnú politiku Federici Mogherini vyjadrili ministri zahraničia členských štátov únie v súvislosti s neúspešným vojenským prevratom solidaritu tureckému ľudu a inštitúciám.

"Ľudia sa zomkli, aby obhájili demokraciu," vyhlásila. Podľa Federici Mogherini zástupcovia Únie s tureckou stranou priateľským a konštruktívnym spôsobom prerokovali aj citlivé otázky, akými sú problematika ľudských práv, sloboda médií alebo diskusia o znovuzavedení trestu smrti v krajine. "Musíme hovoriť menej o sebe a viac hovoriť spolu," povedala.

Kurdská otázka

Jednou z preberaných tém bola aj kurdská otázka. "Pre Európsku úniu aj pre všetky členské štáty je veľmi jasné, že PKK je teroristická organizácia a zároveň sa domnievame, že obnovenie politického procesu na riešenie kurdskej otázky by mohlo byť veľmi pozitívne," povedala Mogherini.

Podľa nej turecká strana na rokovaniach potvrdila, že bude dodržiavať všetky existujúce dohody s úniou vrátane tých zameraných na korigovanie migračných tokov. Na rokovaní tiež prediskutovali otázky vízovej liberalizácie, colnej únie alebo iné ekonomické záležitosti.

Mierový proces z Minska

Podľa Lajčáka boli ďalšími témami stretnutia napríklad mierový proces z Minska, napĺňanie Globálnej stratégie Európskej únie a rokovania so zástupcami kandidátskych krajín, konkrétne Albánska, Srbska, Čiernej Hory a Macedónska.

​Rokovania v sobotu ešte pokračovali diskusiou so zástupcami štátov patriacich do programu Východného partnerstva Európskej únie. Ako zdôraznila Mogherini, slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie je v súčasnej komplikovanej medzinárodnej situácii úspechom, ktorý prispel k budovaniu spoločných pozícií.

Gymnich

Od piatku sa v Bratislave konalo tradičné neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ – Gymnich, ktorého hostiteľom je minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Rokovania ministrov vedie vysoká predstaviteľka únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogherini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy