Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministri hovorili o rozširovaní Európskej únie, večer im zaspievala Jana Kirschner
Zdielať na

Ministri hovorili o rozširovaní Európskej únie, večer im zaspievala Jana Kirschner

BRATISLAVA / V Bratislave sa stretli na dvojdňových rokovaniach ministri zahraničných vecí. Na stole mali dve hlavné témy. Jednou z nich bolo hodnotenie piatich strategických priorít, ktoré Európska únia prijala v roku 2014. Druhou témou bolo to, ako priblížiť Európsku úniu občanom.

Medzi priority, ktoré ministri hodnotili, patrí napríklad Energetická únia, digitálna ekonomika či oblasť životného prostredia. "Nemyslíme si, žeby sme tieto priority museli zásadne opravovať,“ prezentoval splnomocnenec pre SK PRES Korčok výsledky rokovania. Ako dodal, tento Strategický program pre Úniu v čase zmien platí do roku 2019.

„Je tu istý paradox, pretože kým v týchto oblastiach, napríklad v Energetickej únii, robíme určité pokroky, nemôžeme nevidieť, že sme sa dostali brexitom do novej situácie,“ pripustil splnomocnenec s tým, že aj pozitívne výsledky, ktoré Únia dosahuje, sú do istej miery zatienené odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ.

Hovorili o komunikácii

Druhou témou bola komunikácia. „My si tu vnútri miestnosti rozumieme, ale máme zásadný problém zjavne aj s mnohými pozitívnymi vecami, ktoré európska integrácia prináša, osloviť občanov,“ priznal Korčok.

Zároveň podľa neho na rokovaní zaznelo, že si členské štáty a európske inštitúcie majú prestať posielať odkazy cez médiá, ale majú komunikovať priamo.

Ako ďalej pripomenul, debatu o budúcnosti EÚ má naštartovať práve bratislavský summit, ktorý sa bude konať 16. septembra. Podľa Korčoka bude veľkou výzvou nepodľahnúť ani jednému z dvoch táborov.

„Na jednej strane sú tí, ktorí za nevyhnutnú odpoveď považujú ďalšiu integráciu a ďalší prenos kompetencií. Toto nezdieľame. Ale je tu druhý tábor na opačnom póle, ktorý hovorí, že Európska únia je problém sám o sebe, že treba vrátiť všetky kompetencie na úroveň členských štátov,“ priblížil Korčok.

Dva úspechy stretnutia

Štátny tajomník MZV pripomenul aj nedeľňajšie stretnutie so zástupcami kandidátskych krajín. „Pre nás ako predsedníctvo, ktoré považuje rozširovanie za svoju prioritu, to bola príležitosť, aby sme týmto ašpirantom povedali, kde vidíme svoju úlohu predsedníckej krajiny,“ doplnil Korčok.

Za prvý mesiac SK PRES podľa Korčoka dosiahlo dva úspechy – prvým je otvorenie dvoch kľúčových kapitol v prístupovom procese pre Srbsko. Druhým úspechom je dohoda Rady na rozpočte. „Podarilo sa nám to v rekordne krátkom čase, dáva to dobré východiská pre rokovania o budúcoročnom rozpočte s Európskym parlamentom,“ zhodnotil Korčok.

Vystúpila Jana Kirschner

Nedeľňajší večer na Bratislavskom hrade bol už uvoľnený, v rámci galavečere vystúpila speváčka Jana Kirschner. Štátny tajomník všetkým prítomným vysvetlil, prečo sa rozhodol pozvať práve ju.

„Vy ste raz povedali, že vaša tvorba nie je pre tých, ktorí hľadajú ľahké odpovede. Dúfam, že to teraz nepopriete. Toto je vhodné vyjadrenie práve pre toto publikum, pretože tiež hľadá odpovede na neľahké otázky," dodal Korčok.

 

Najčítanejšie správy