Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bratislave sa stretli ministri zahraničných vecí. Hovoria o Turecku
Zdielať na

V Bratislave sa stretli ministri zahraničných vecí. Hovoria o Turecku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V Bratislave sa stretli desiatky ministrov zahraničných vecí aj spoza hraníc Európskej únie. Hľadajú spoločnú reč za zatvorenými dverami bratislavskej Reduty.

Neformálne rokovanie ministrov zahraničných vecí sa volá Gymnich. Podľa zámku v západnom Nemecku, kde sa toto stretnutie konalo prvýkrát v roku 1974. V Bratislave v týchto dňoch rokuje 40 ministrov.

Turecko

Ústrednou témou je Turecko po pokuse o prevrat. "Bol som minulý týždeň v Ankare a cítil som veľké emócie na tureckej strane, že Európska únia reagovala príliš neskoro," povedal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Európska únia odsúdila pokus o prevrat v Turecku okamžite a najsilnejším možným spôsobom. Preto chceme tureckému ministrovi zajtra tlmočiť spoločné európske postoje," dodala šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogherini.

S tureckým ministrom tak budú mať o čom v sobotu rokovať. Ide o akúsi poradu, aby pred ním vyzerali všetci jednotne.

"Puč treba odsúdiť, ale zároveň nie je dobré, keď sa vykonávajú čistky a ulmčiavajú sa odlišné názory," hovorí rakúsky minister Sebastian Kurz.

"Teraz ide o to, aby to vysporiadanie sa s pôvodcami nezašlo príliš ďaleko," dodáva český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Čistky v Turecku

Únii sa nepáčia čistky, ktoré po pokuse o prevrat nastali v štátnej správe i v školstve. Turecku sa zase nepáči, že Únia sľúbila šesť miliárd eur na pomoc s utečencami a neposlala podľa ich slov skoro nič.

​Ministri majú vyriešiť aj postoj k tom, ako napredujú snahy nastoliť mier na Ukrajine, ale i bezpečnosť Únie. Témou teda výnimočne nie je brexit. Británia na Gymnichu má dokonca aj zastúpenie.

"Možno odchádzame z Európskej únie, ale neodchádzame z Európy. Britská vláda má naďalej veľký záujem podieľať sa na zahraničnej politike Európskej únie," uviedol britský minister Boris Johnson.

Rokovania budú pokračovať v sobotu. Minister Lajčák všetkých zúčastnených pozval na obed.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy