Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NS SR zrušil rozsudok v prípade doživotne odsúdeného bossa sýkorovcov
Zdielať na

NS SR zrušil rozsudok v prípade doživotne odsúdeného bossa sýkorovcov

BRATISLAVA / Po rokoch nastal zvrat. Bývalý boss obávaného podsvetia z radov sýkorovcov si v stredu 27. marca vypočul pre neho pozitívnu správu. Senát Najvyššieho súdu mu totiž zrušil doživotný trest, kvôli ktorému podal dovolanie. Na strane Róberta Lališa alias Kýbla zazneli slová spokojnosti a na pojednávaní vyhlásil, že verí, že sa po 9 rokoch začne spravodlivý proces. Na slobodu však nepoputoval.

Najvyšší súd (NS) SR zrušil rozsudok v prípade doživotne odsúdeného Róberta Lališa, považovaného za bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov. Odsúdený bol v kauze šiestich mafiánskych vrážd. O jeho prípade má opäť rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

"Najvyšší súd prikázal Špecializovanému trestnému súdu, aby vec v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol, a to v inom zložení senátu," povedala Važanová. NS rozhodnutie zdôvodnil tým, že predchádzajúcim rozsudkom NS a jemu predchádzajúcim konaním došlo k porušeniu zákona v neprospech obvineného. Súd ho zároveň zobral do väzby.

Róberta Lališa odsúdilo banskobystrické pracovisko Špecializovaného trestného súdu na doživotie v roku 2017 spolu s ďalším členom skupiny Ivanom Cupperom, prezývaným Vincko. Odsúdené boli aj ďalšie osoby. Prvostupňový verdikt potvrdil v roku 2018 i Najvyšší súd SR.

Robert Lališ sedí za múrmi väzenia už od roku 2015 po tom čo ho v Nemecku zadržali na základe zatýkacieho rozkazu. Špecializovaný trestný súd ho v minulosti odsúdil za to, že mal byť bossom sýkorovcov. Doživotie dostal za vraždy, výpalníctvo, či iné činy. Spolu s ním dostali tresty aj ďalší členovia skupiny.

TV JOJ

​Na slobodu ale nepoputuje

Miloš Piliar mal byť nepohodlný pre Černákovho pobočníka Kaštana. Na tejto vražde sa mal podieľať aj boss sýkorovcov. Motív konkurenčného boja medzi gangami sa odzrkadlil aj v prípade vrážd bratov Diničovcov. Eduarda zabila nastražená nálož, jeho brata zas zastrelili aj s ochrankárom. Alebo prípad Romana Deáka, kde si jeho vraždu mal objednať podnikateľ Marek Trajter. Skutok je však premlčaný, a tak Lališ zaň pykať nebude. Rodičia zavraždeného podnikateľa však navštevujú pojednávania pravidelne.

Najvyšší súd po 4 rokoch rozhodol, že Lališove práva boli pošliapané. Róbert Lališ ale na slobodu nepoputuje. Senát Najvyššieho súdu totiž rozhodol o jeho väzbe a tak si na ďalšie konanie počká v Banskej Bystrici. Najvyšší súd rozhodnutím len potvrdil, že Lališa súdili nezákonní sudcovia. Špecializovaný trestný súd bude o kauze rozhodovať v novom zložení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy