Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Formy obrany ako záchrana pri útoku. Použiť zbraň ale môžete len v týchto prípadoch
Zdielať na

Formy obrany ako záchrana pri útoku. Použiť zbraň ale môžete len v týchto prípadoch

BRATISLAVA / Vedieť sa brániť holými rukami, nie je vždy jednoduché. Aj sebaobrana pri útoku musí byť primeraná. Zisťovali sme aké formy primeranej obrany existujú a kedy sa už stáva trestným činom.

Náš zákon pozná pojem takzvanej nutnej obrany. A to vtedy, keď si chránime svoje zdravie, život, či majetok. To či sa pri napadnutí bránime primerane, alebo nie, záleží najmä od okolností. Dôležitý je spôsob útoku, čas, miesto, či samotná zbraň. Avšak primeraná obrana podľa odborníka môže byť aj silnejšia, než útok. "Keď niekto ide na vás palicou a vy použijete napríklad strelnú zbraň – to môžete, dôležité je, akým spôsobom sa ten prostriedok použije, či útočníka zraníte, strelíte do nohy, alebo ho zastrelíte," vysvetlil advokát Milan Ficek. 

Čo všetko je zbraň?

Ďalším spôsobom nutnej obrany je aj zadržanie páchateľa, ktorý vás napadol. A to do chvíle,  dokým nepríde na miesto polícia. Okrem spôsobu útoku je však dobré vedieť, čo všetko sa dá považovať za zbraň. "Podľa trestného zákona sa zbraňou rozumie čokoľvek, napríklad aj stolička," pokračoval Ficek. 

Nutnú obranu použil aj známy herec a politik Milan Kňažko. Tomu sa do domu vlámal zlodej v januári roku 2017. Milan Kňažko sa zobudil a inštinktívne konal. V sebaobrane použil svoju legálne držanú zbraň, zlodeja postrelil do nohy a privolal políciu.

Zo skúseností klinického psychológa Dušana Kešického čoraz viac ľudí na Slovensku začína nosiť pri sebe práve zbraň získanú legálnou cestou. A to, aby sa dokázali pri náhodnom útoku brániť. To však podľa experta tiež nie je najlepšie riešenie. "Mal som prípad, kedy jeden muž venčil psa a druhý svoje dieťa. Pes pribehol k dieťaťu, čo otec dieťaťa vyhodnotil ako útok, vytiahol legálne držanú zbraň a začal strieľať na psa. V tom fyzicky zdatnejší majiteľa psa zaútočil na otca,  a ten keďže strieľal kade tade, ho nakoniec aj zasiahol. Z nevinnej situácie sa stala tragédia," povedal klinický psychológ Dušan Kešický.  

Brániť sa teda pred páchateľom je možné rôznymi spôsobmi, či zbraňami, avšak iba vtedy, keď na vás skutočne niekto fyzicky zaútočí. "O nutnú obranu sa nejedná, ak niekto niekomu nadáva slovne a ten druhý mu spôsobí ublíženie na zdraví," dodal Ficek. 

Viete ako funguje sebaobrana v praxi? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy