Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
EXKLUZÍVNE: Talianske ministerstvo spravodlivosti prehovorilo o osude Antonina Vadalu
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Talianske ministerstvo spravodlivosti prehovorilo o osude Antonina Vadalu

RÍM/BRATISLAVA / Po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyplávali na povrch viaceré kauzy. Ján Kuciak tesne pred smrťou dokončoval článok o skupine talianskych podnikateľov, medzi ktorými bol aj Antonino Vadala. Polícia ho zatkla a umiestnila do väzby až po tom, čo bol na neho vydaný európsky zatykač.

Benátsky súd vydal ešte v marci na Antonina Vadalu európsky zatýkací rozkaz. V Taliansku ho obvinili z účasti na drogovom biznise, teda na pašovaní kokaínu a z prania špinavých peňazí. Vadalu zadržala polícia v jeho rodinnom dome na Zemplíne 13. marca a odvtedy čakal na vydanie do Talianska, kam ho eskortovali o mesiac neskôr. Od apríla bolo o Antoninovi Vadalovi ticho, lenže spoza mreží sa zatiaľ na slobodu nedostal.

Talianske ministerstvo spravodlivosti TV JOJ potvrdilo, že Antonino Vadala sa stále nachádza vo väzbe, konkrétne v talianskom väzení Le Vallette v Turíne. A aktuálne čaká na svoj prvostupňový rozsudok."Do väzby bol vzatý pre trestný čin účasti v zločineckej skupine zameranej na nadnárodné obchodovanie s drogami podľa článku 74 zákona 309/94. K páchaniu trestnej činnosti došlo na území provincie Benátky v období od decembra 2013 do decembra 2015. Zároveň je obvinený z trestných činov prania špinavých peňazí (článok 648a talianskeho občianskeho zákonníka) a legalizácie príjmov z trestnej činnosti (článok 648 talianskeho občianskeho zákonníka), k spáchaniu ktorých došlo na rôznych miestach v období od marca do novembra roku 2015," informovala Maria Vittoria Corrado, hovorkyňa talianskeho ministerstva spravodlivosti. 

Vadala bol obvinený z toho, že zabezpečoval a financoval transport pašovaného kokaínu, ktorý bol ukrytý v exotickom ovocí z Ekvádoru. Počas policajnej razie sa v roku 2015 podarilo zadržať 400 kilogramov kokaínu, ale ku konkrétnym obvineniam došlo až takmer o tri roky neskôr. Okrem toho má Antonino Vadala na krku obžalobu aj na Slovensku. Konkrétne z pokusu o zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a z pokusu o zločin subvenčného podvodu.

"V uvedenej veci súd 31.7. vydal procesné rozhodnutie, ktoré bolo odovzdané prekladateľovi na preklad a následne bude doručované stranám v konaní. Uvedené skutočnosti nemožno uverejniť skôr, ako sa súdu vrátia doručenky o prevzatí uznesenia procesnými stranami, aby sa tieto nedozvedeli rozhodnutie súdu z médií, ale z doručeného rozhodnutia," dodala Katarína Kudjáková, hovorkyňa špecializovaného trestného súdu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy