Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozbor odhalil, čo priotrávilo žiakov zdravotníckej školy
Zdielať na

Rozbor odhalil, čo priotrávilo žiakov zdravotníckej školy

TRNAVA / Pondelkový prípad úniku neznámej látky na Strednej zdravotníckej škole v Trnave má zaujímavé pokračovanie. Vďaka rozborom je už známe aké látky žiakov dráždili a niektorí z nich skončili až v nemocnici.

Do školy ihneď po ohlásení úniku neznámej látky prišli hasiči, záchranári a policajti. Školu pre prípad evakuovali.

Hasiči zapojili prístroje, ktoré mali identifikovať látku, ktorá priotrávila jedenásť študentov Strednej zdravotníckej školy, ale nič podozrivé nenašli. Zaistené vzorky poslali na rozbor a ukázalo sa, že žiakov v škole dráždili dve látky - dimetylacetamid a fenol.  

Nemiešať

Fenol je jedovatá bezfarebná látka kryštalického pôvodu. Zapácha na sladko a označuje sa často aj ako vôňa nemocníc. Zmiešaním s druhou látkou vznikla pravdepodobne reakcia, výsledkom čoho bol dráždivý plyn. Päť žiakov z nemocnice prepustili už v pondelok večer. Riaditeľka, ktorá je v kontakte s nemocnicou, povedala, že už aj zvyšných šesť študentov mali v utorok popoludní prepustiť. Nikomu sa našťastie nič vážne nestalo.

Prípad prešetruje aj polícia ako podozrenie zo spáchania všeobecného ohrozenia z nedbalosti. Učiteľka nechcela nikoho menovať, ale myslí si, že niekto nevedomky vylial obe látky do umývadla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy